Igra spomin

V okviru projekta LIFE Naturaviva smo organizirali fotografski natečaj “Pisana biodiverziteta”, na katerega so se lahko prijavili otroci zadnje triade osnovnih šol. Rezultate natečaja smo objavili letošnjega maja, najboljše fotografije pa smo uporabili tudi za izdelavo igre spomin. Igro sestavlja 32 kartic oz. 16 parov z različnimi motivi, avtorstva pa pripadajo osmim osnovnošolcem. Igra je bila natisnjena v 1000 izvodih, večino pa smo razdelili v vrtce in osnovne šole. Poleg spomina smo jim predali tudi zgibanko Čudovita pestrost živega, ki nam razloži kako jo predstaviti otrokom v vrtcu.

R

Tekom projekta smo za otroke pripravili še nekaj iger, ki jih najdete na na tej povezavi. Dejavnosti so namenjene različnim starostnim skupinam, saj želimo ponesti znanje o pomenu biotske pestrosti do vseh otrok in tako zagotoviti, da bo biodiverziteta živela naprej.

Sodelavci z Nacionalnega inštituta za biologijo smo pripravili Igro o pestrosti vrst, znotraj katere otroci spoznajo osem vrst organizmov. Njihovih značilnosti in posebnosti se naučijo preko fotografij in pogovora. Igri smo dodali tudi pobarvanke, da lahko otroci še natančneje spoznajo predstavljene organizme in svoje izdelke tudi razstavijo. Druga igra, ki smo jo pripravili, nosi naslov Gojišče deževnikov. Otroci z izdelavo lastnega gojišča deževnikov spoznajo pomen bitij, ki živijo v zemlji in premeščanja snovi v naravi. Preko skrbi za žive živali pa se naučijo tudi odgovornosti do živih bitij ter njihovega pomena za ljudi in naravo.

Sodelavci z Inštituta Lutra pa so pripravili še dodatnih 11 iger za otroke, ki jih izvajamo zunaj. Igre otroke vodijo skozi gozd, kjer ugotavljajo njegovo kakovostdoločajo starost drevesom ter njihov obseg, se spoznavajo z različnimi oblikami listov in drevesnega lubja ter raziskujejo raznolikost dreves preko svojih čutil. Otroci se naučijo slediti živalim in spoznavajo kako se živali premikajo. Pokukajo v življenja netopirjev, vešč in veveric ter s tipanjem ugotavljajo kakšen občutek imajo posamezni naravni materiali, ki jih najdemo v gozdu. Bogato pestrost narave pa odkrivajo tudi z lovom na zaklad.

Upamo, da vam bodo predstavljene vsebine v pomoč pri igranju z otroki in da se bodo ob igri naučili tudi kaj novega o biodiverziteti.

Besedilo je pripravila Maja Opalički Slabe.