24. maj – evropski dan parkov

Na pobudo organizacije Europarc že vse od leta 1999, dne 24. maja obeležujemo Evropski dan parkov. Namen tega dne je približati ljudem naravo ter opozoriti na pomen ohranjanja in trajnostnega upravljanja teh območij. Vabljeni na obisk v vse naravne parke Slovenije!

Letošnja tema dneva parkov je »Eno z naravo – premisli in se ponovno poveži«. Kaj bi bili brez narave? Je del nas. Od nje smo odvisni za naše duševno in fizično zdravje, proizvodnjo hrane, zrak, ki ga dihamo… Vendar je naš odnos z naravo v neravnovesju. Posledično ne izgubljamo le naravnih območij, ampak tudi občutek pripadnosti. Zato je čas, da premislimo, obnovimo in se ponovno povežemo z naravo! Prav to vas prosimo, da naredite na ta evropski dan parkov.

Zavarovana območja so idealna mesta za obnovo narave IN naše povezanosti z njo. V vedno urbanizirani Evropi se lahko v teh krajih resnično prizemljimo in začutimo, da smo tudi mi del narave! Zato jih moramo zaščititi – zdaj in v prihodnosti.

V projektu Life Naturaviva sodeluje kar pet slovenskih naravnih parkov, ki v počastitev praznovanja tega dne organizirajo številne dogodke, zato lepo vabljeni v naša zavarovana območja.

Besedilo je pripravila Maja Opalički Slabe.