22. april – Svetovni dan Zemlje

TEMA LETA 2020: PODNEBNI UKREPI

Svetovni dan Zemlje praznujemo 22. aprila in letos obeležujemo njegovo 50. obletnico. Na ta dan se po celem svetu odvijajo številni dogodki, ki nas ozaveščajo o pomenu varovanja okolja. Glavna tema letošnjega dne so podnebni ukrepi, saj podnebne spremembe predstavljajo enega največjih izzivov za prihodnost človeštva in ohranjanje pogojev, ki nam omogočajo življenje na tem planetu.

Letošnje praznovanje dneva Zemlje bo drugačno kot sicer, saj se bomo namesto druženja v živo družili le virtualno in preko socialnih omrežij. Prvi korak, ki ga lahko naredimo za varovanje okolja, pa je izobraževanje. Zato smo za vas pripravili seznam izobraževalno-dokumentarnih filmov in oddaj, ki si jih lahko ogledate kar iz domačega naslonjača.

Oddaje v slovenskem jeziku o naravi in podnebnih spremembah:

Gozd in podnebne spremembe: Slovenski gozdovi so narodovo naravno bogastvo, ki ga želimo ohraniti za prihodnje rodove. Zato so ujme, ki so v zadnjem desetletju prizadele gozd v Sloveniji, resno opozorilo, da bodo prilagoditve v gozdnih sestojih nujne. Gozdarska stroka vodi raziskave, ki dajejo že prve odgovore na vprašanja, kako pomagati gozdu v njegovem prilagajanju neizogibnim spremembam temperature in vlažnosti, močnim vetrovom in vodnim ujmam.

Za stopinjo preveč: Reke in potoki so poplavljali od nekdaj in tudi suše niso nič novega. Še nedolgo tega smo govorili o petstoletnih in stoletnih poplavah in sušah, danes pa so te veliko bolj pogoste. Pridejo nenadoma in povzročajo katastrofe. Suše se pojavljajo celo tam, kjer jih nekoč niso poznali. Zakaj je tako?

Dva vodika, en kisik: Dva vodika, en kisik je 50-minutni dokumentarni film, ki vodo obravnava iz različnih vidikov, tudi z aspekta, kako podnebne spremembe vplivajo na vodni krog. Šele, ko nas prizadene katastrofalna vodna ujma, se za hip zamislimo, da se nam narava maščuje za naše mačehovsko ravnanje.

Oddaje v slovenskem jeziku o biodiverziteti:

Biodiverziteta s Tomom Turkom: Dr. Tom Turk nas pelje na morsko obalo in v podvodni svet Jadranskega morja. Biodiverziteta morja je v nevarnosti – ogroženih je 30 % morskih psov, 33 % koral in 27 % rakov. Kako smo ljudje povzročili takšno stanje in ali ga sploh še lahko popravimo?

Biodiverziteta z Marjano Hönigsfeld Adamič: Biologinja Marjana Hönigsfeld Adamič nas vabi na Goričko, ob reko Savo in v pragozd. Biodiverziteta na kopnem in v vodnih ekosistemih upada zaradi posegov ljudi, čeprav smo od nje seveda odvisni. Biotska raznovrstnost je namreč razlog za čisto pitno vodo, zrak in hrano, ki jih za preživetje potrebujemo tudi ljudje.

Biodiverziteta z Davorinom Tometom: Ekolog dr. Davorin Tome razmišlja o velikih izumiranjih. Biodiverziteta na planetu je spet tik pred še enim, šestim velikim izumiranjem. Povzročamo ga ljudje. Ne vemo pa, ali bomo ljudje veliko izumiranje preživeli ali pač ne.

Življenje na travniku: Travniki so eden najbolj ogroženih okolij danes. Ste vedeli, da na kvadratnem metru travnika lahko najdemo kar 80 rastlinskih vrst? V Sloveniji so travniki večinoma rezultat človekovega delovanja. Oddaja prikazuje pestrost in varovanje travnikov v Sloveniji.

Priporočamo tudi ogled ostalih oddaj iz serije Biotopi in drugih izobraževalnih oddaj, preko katerih spoznavamo slovensko naravo in raznovrstnost (v slovenskem jeziku): Tujerodne vrste v gozdovih, Glive, Sove, Družabno življenje živali, Mura – obrazi iste reke, Bober – dvajset let po ponovni naselitvi, Želve v Sloveniji, Dvoživke, Avtohtone domače živali, Invazivne živali, Nutrija, Sadovnjaki, Reka, ki teče po svoje, Življenje na produ, Remize – drugačna okolja, Polhi, Živali v mestu, Volk, Vidra, Človek in zver, Žuželke, Črna človeška ribica, Mejice, Kuščarji, Bober, Rjavi medved, Ribniki, Invazivke, Spust po Muri, Zelena energija gozda, Vrtne živali, Risova pot, Ris kralj gozdov, Sledili so volkovom, Svizec, Netopirji, Rešeni pred izumrtjem.

Posnetki predavanj dr. Davorina Tometa o biodiverziteti (v slovenskem jeziku): O biodiverziteti in kako za njo skrbimo, Moja pot – o fotografiranju ptic, Poplave, druga plat medalje – kako poplave ohranjajo biodiverziteto na Ljubljanskem barju.

In še nekaj kratkih filmov v angleškem jeziku: Why is biodiversity so important? By Kim Preshoff; Biodiversity Course. By California Academy of Sciences; How humans and animals can live together. By Jane Goodall; One seed at a time, protecting the future of food. By Cary Fowler; Grief and love in the animal kingdom. By Barbara J. King; How trees talk to each other. By Suzanne Simard; Animal tales from icy wonderlands. By Paul Nicklen; Sustainable thinking. By BBC Ideas.