22. maj – mednarodni dan biotske raznovrstnosti

22. maj – mednarodni dan biotske raznovrstnosti

Združeni narodi so 22. maj razglasili za mednarodni dan biotske raznovrstnosti z namenom, da bi med ljudmi povečali razumevanje o problematiki upadanja biodiverzitete. Praznujemo ga že od leta 1993, letos pod geslom: »Gradimo skupno prihodnost za vse živo«. Biologi krizo biodiverzitete razumemo zelo dobro, saj imamo podatke o izumiranju naravnih vrst iz prve roke in ti dogodki nas skrbijo. Po naši presoji je ključno, da se zavemo, da smo ljudje v zadnjih desetletjih naredili ogromen tehnološki preskok, ki nam omogoča, da spreminjamo okolje po obsegu, obliki in vsebini tako, kot je bilo še do pred kratkim nepredstavljivo. Zaradi tega enostavno ne smemo več delati vsega, česar smo sposobni in si moramo postaviti meje, preko katerih ne smemo, saj bomo le tako ohranili skupno prihodnost za vse živo, vključno z nami.

Knjiga »Neverjetna«

Na Oddelku za raziskave organizmov in ekosistemov Nacionalnega inštituta za biologijo smo v okviru projekta LIFE Naturaviva ob letošnjem 22. maju izdali novo knjigo velikega formata o biodiverziteti Slovenije z naslovom »Neverjetna«. Ima 264 strani, natisnjena je v 3.000 izvodih. V knjigi prevladujejo fotografije neverjetne narave, ki so dopolnjene z zanimivimi kratkimi besedili. Z njo želimo ljudem naravo približati in jim sporočiti, da je ohranjanje biodiverzitete naš kolektivni cilj in dolžnost vsakega posameznika. Vse izvode bomo razdelili brezplačno med zainteresirano javnost, del naklade bomo poslali na naslove družbeno vplivnih ljudi in institucij.

Razstava Magična narava 2021

V počastitev mednarodnega dneva biotske raznovrstnosti pa smo v avli Nacionalnega inštituta za biologijo na Večni poti 111 odprli tudi razstavo Magična narava 2021. Mednarodni fotografski natečaj sta organizirala Nacionalni inštitut za biologijo in Združenje naravoslovnih fotografov Slovenije v okviru projekta LIFE Naturaviva. Razstava bo na ogled do 15. junija. Vabljeni!

Besedilo sta pripravila Davorin Tome in Maja Opalički Slabe.