Oddaje o naravi in biodiverziteti

Za obdobje, ko smo zopet primorani več časa preživeti doma, smo pripravili izbor oddaj, ki si jih lahko ogledate brezplačno. Z njimi lahko popestrite šolanje otrok, lahko pa jih predstavite tudi mlajšim, saj jih je večina v slovenskem jeziku. Zadnji del seznama smo objavili že spomladi, pa ga vseeno objavljamo še enkrat, saj so oddaje še vedno aktualne.

Sedem svetov – en planet: Severna Amerika, Afrika in Na kraju samem.

Naravni parki Slovenije: Geopark Karavanke 1. del, 2. del in 3. del; Kočevski pragozd; Radensko polje; Logarska dolina; Pragozd Krokar; Krajinski park Sečoveljske soline; Krajinski park Dragonja.

KostarikaBiodiverziteta v tropskem gozdu (1/2) in Vrnitev v pragozd (2/2): TV Slovenija v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za biologijo predstavlja film o eni najbolj vročih točk biološke pestrosti na svetu.

Urbana divjinaPrebivalci (1/3), Obiskovalci (2/3) in Izobčenci (3/3): Tridelna britanska serija prinaša pogled v neverjetno kraljestvo prosto živečih živali sredi pozidanih in gosto naseljenih velemest.

Utapljanje v plastiki1. del in 2. del: Nagrajena dokumentarna serija v dveh delih pojasni zastrašujočo razsežnost onesnaženosti svetovnih morij s plastiko.

Rešeni pred izumrtjem – Dokumentarni film z zgodbami o živalskih vrstah, ki nam jih je v Evropi uspelo rešiti pred izumrtjem.

Zgodbe iz gozda: Sonaravno gozdarjenje v Sloveniji – Gozdovi pokrivajo 60 odstotkov Slovenija in predstavljajo naše največje naravno bogastvo. Upravljati tako občutljivi ekosistem pa ni preprosto.

Zelena energija gozda – Gozd niso le pljuča našega planeta in najpomembnejši vir različne energije, gozd je življenjski prostor številnih živih bitij, ki v čarobnem procesu soodvisnosti v njem živijo.

Krasni kras – Slovenija je matična država Krasa in krasoslovnega klasičnega krasa. Skoraj polovica Slovenije je kraške, zato ni presenetljivo, da je Inštitut za raziskovanje krasa ZRC SAZU eno od vodilnih mednarodnih raziskovalnih in študijskih krasoslovnih središč.

Izobraževalne oddaje o slovenskih rekah: Mura – obrazi iste reke, Reka, ki teče po svoje, Spust po Muri, Pravijo ji dom, Reka Drava – darilo za vse generacije, Slovenski vodni krog (kjer so predstavljene številne slovenske reke).

Oddaje, ki smo jih predlagali za ogled že spomladi:

Oddaje v slovenskem jeziku o naravi in podnebnih spremembah:

Gozd in podnebne spremembe: Slovenski gozdovi so narodovo naravno bogastvo, ki ga želimo ohraniti za prihodnje rodove. Zato so ujme, ki so v zadnjem desetletju prizadele gozd v Sloveniji, resno opozorilo, da bodo prilagoditve v gozdnih sestojih nujne. Gozdarska stroka vodi raziskave, ki dajejo že prve odgovore na vprašanja, kako pomagati gozdu v njegovem prilagajanju neizogibnim spremembam temperature in vlažnosti, močnim vetrovom in vodnim ujmam.

Za stopinjo preveč: Reke in potoki so poplavljali od nekdaj in tudi suše niso nič novega. Še nedolgo tega smo govorili o petstoletnih in stoletnih poplavah in sušah, danes pa so te veliko bolj pogoste. Pridejo nenadoma in povzročajo katastrofe. Suše se pojavljajo celo tam, kjer jih nekoč niso poznali. Zakaj je tako?

Dva vodika, en kisik: Dva vodika, en kisik je 50-minutni dokumentarni film, ki vodo obravnava iz različnih vidikov, tudi z aspekta, kako podnebne spremembe vplivajo na vodni krog. Šele, ko nas prizadene katastrofalna vodna ujma, se za hip zamislimo, da se nam narava maščuje za naše mačehovsko ravnanje.

Oddaje v slovenskem jeziku o biodiverziteti:

Biodiverziteta s Tomom Turkom: Dr. Tom Turk nas pelje na morsko obalo in v podvodni svet Jadranskega morja. Biodiverziteta morja je v nevarnosti – ogroženih je 30 % morskih psov, 33 % koral in 27 % rakov. Kako smo ljudje povzročili takšno stanje in ali ga sploh še lahko popravimo?

Biodiverziteta z Marjano Hönigsfeld Adamič: Biologinja Marjana Hönigsfeld Adamič nas vabi na Goričko, ob reko Savo in v pragozd. Biodiverziteta na kopnem in v vodnih ekosistemih upada zaradi posegov ljudi, čeprav smo od nje seveda odvisni. Biotska raznovrstnost je namreč razlog za čisto pitno vodo, zrak in hrano, ki jih za preživetje potrebujemo tudi ljudje.

Biodiverziteta z Davorinom Tometom: Ekolog dr. Davorin Tome razmišlja o velikih izumiranjih. Biodiverziteta na planetu je spet tik pred še enim, šestim velikim izumiranjem. Povzročamo ga ljudje. Ne vemo pa, ali bomo ljudje veliko izumiranje preživeli ali pač ne.

Življenje na travniku: Travniki so eden najbolj ogroženih okolij danes. Ste vedeli, da na kvadratnem metru travnika lahko najdemo kar 80 rastlinskih vrst? V Sloveniji so travniki večinoma rezultat človekovega delovanja. Oddaja prikazuje pestrost in varovanje travnikov v Sloveniji.

Priporočamo tudi ogled ostalih oddaj iz serije Biotopi in drugih izobraževalnih oddaj, preko katerih spoznavamo slovensko naravo in raznovrstnost (v slovenskem jeziku): Tujerodne vrste v gozdovihGliveSoveDružabno življenje živaliBober, Bober – dvajset let po ponovni naselitviŽelve v SlovenijiDvoživkeAvtohtone domače živaliInvazivne živaliNutrijaSadovnjakiŽivljenje na produRemize – drugačna okoljaPolhiŽivali v mestuVolkVidraČlovek in zverŽuželkeČrna človeška ribicaMejiceKuščarjiRjavi medvedRibnikiInvazivkeVrtne živaliRisova potRis kralj gozdovSledili so volkovomSvizecNetopirji, Dragocena mokrišča (Lepote, Funkcije in Onesnaženje mokrišč), Čigra – ohranjanje populacij čigre v porečju Save in Drave.

Posnetki predavanj dr. Davorina Tometa o biodiverziteti (v slovenskem jeziku): O biodiverziteti in kako za njo skrbimoMoja pot – o fotografiranju pticPoplave, druga plat medalje – kako poplave ohranjajo biodiverziteto na Ljubljanskem barju.

In še nekaj kratkih filmov v angleškem jeziku: Why is biodiversity so important? By Kim Preshoff; Biodiversity Course. By California Academy of Sciences; How humans and animals can live together. By Jane Goodall; One seed at a time, protecting the future of food. By Cary Fowler; Grief and love in the animal kingdom. By Barbara J. King; How trees talk to each other. By Suzanne Simard; Animal tales from icy wonderlands. By Paul Nicklen; Sustainable thinking. By BBC Ideas.