Simbol Triglavskega narodnega parka

Gams je sodoprsti kopitar, ki je hkrati naš edini domorodni votlorog. Za votloroge so značilni rogovi, ki rastejo vse življenje in ne odpadejo. Rogove imata tako samec kot samica gamsa. Samec in samica sta si navzven zelo podobna. Oba imata obrazne maske v obliki temne proge, ki poteka od oči do gobca. Obrazne maske imenujemo vajeti. Prav tako imata oba rogove ali roglje. Tanki rogovi so pokončni in se šele proti vrhu zaokrožijo. Rogovi so sicer pri samcih malo debelejši in bolj ukrivljeni. Kožuh gamsa je poleti rjave barve, pozimi pa je temnejši in bolj sivkaste barve. Po hrbtu ima gams temnejšo progo, dlake na glavi so svetlejših barv. Skozi poletje ti prežvekovalci naberejo zaloge tolšče, ki jim pomaga preživeti zimo.

Gamsi v dolžino merijo do 135 centimetrov, visoki so do 80 centimetrov. Tehtajo do 50 kilogramov in lahko živijo tudi več kot 20 let. So pravi telovadci, ki se z močnimi in čvrstimi nogami lahkotno gibajo po nam nedostopnih skalnih stenah. Tečejo tako hitro, kolikor lahko vozi avtomobil v naselju – do 50 kilometrov na uro. Skočijo lahko dva metra visoko in šest metrov daleč.

Poleti se ti rastlinojedci hranijo s travo in zelišči, ki jih najdejo na visokogorskih travnikih, pozimi pa se selijo v nižje lege, kjer uživajo lišaje, mahove in poganjke. Gamsom sta nevarna le volk in ris, zdesetkajo jih tudi kožne bolezni in zajedavci. Mlade živali lahko postanejo plen velikim pticam ujedam, kot je na primer planinski orel, s poginulimi gamsi se hranijo številne druge živali.

Živijo v tropu, a v njem so samo samice z mladiči. Trop šteje od 15 do 30 članov. Odrasli samci so navadno samotarji, ki se samicam pridružijo v obdobju parjenja. Parijo se novembra ali decembra, paritveno obdobje pa imenujemo prsk. Samica zgodaj poleti, po nekje 22 tednih brejosti, maja ali junija skoti do tri mladiče. Mleko mladiči sesajo okoli tri mesece.

Pri nas gamse najdemo v visokogorskih okoljih Alp, pa tudi nižje v sredogorju, hribovitem svetu in nekaterih skalnih soteskah. Gams poseljuje Alpe, Dinarsko gorstvo, Karpate, Kavkaz in Malo Azijo.

  • ALI VESTE?
  • Gamsi se ne znojijo, saj bi lahko pozimi ob večjih naporih zmrznili.
  • Poznate slovensko legendo o Zlatorogu? Govori o belem gamsu z zlatimi rogovi. V Bohinju je ob jezeru postavljen tudi njegov kip.

R

Besedilo je bilo pripravljeno v sklopu Triglavske zakladnice, avtor zgornje fotografije je Dan Briški, spodnje fotografije so iz arhiva Triglavskega narodnega parka.