Teden gozdov 2020

Skrbno z gozdom in gozdnimi živalmi!

Zadnji teden v maju je že tradicionalno posvečen gozdovom. Letošnje praznovanje tedna gozdov poteka pod geslom “Skrbno z gozdom!” člani projekta LIFE Lynx pa dodajajo »Skrbno z gozdom in gozdnimi živalmi!« Ris je krovna vrsta, kar pomeni, da skrbi za biotsko ravnovesje v gozdovih. Brez njega naši gozdovi ne bi bili taki, kot so.

Glavni cilj projekta LIFE Lynx je reševanje Dinarsko-JV alpske populacije risa pred izumrtjem ter njena dolgoročna ohranitev. To bodo storili z doselitvijo risov iz zdrave karpatske populacije v Slovenijo in na Hrvaško. Pripeljali bodo vsaj 14 živali, ki jih bodo vključili v Dinarsko-JV alpsko populacijo. Vključitev v populacijo pomeni, da risi vanjo prenesejo svoje gene, to pa storijo z razmnoževanjem. Prvi ris, ki je bil pri tem uspešen, je ris Goru, ki so ga leta 2019 pripeljali iz Romunije. Dokazali so, da je risinja Mala plod poletne romance med Gorujem in risinjo Tejo. Malo so večkrat tudi posneli s pomočjo foto pasti, s pomočjo katerih izvajajo monitoring risov v Sloveniji in na Hrvaškem.

V tem tednu bodo v Sloveniji v naravo izpustili še enega risa – Borisa, ki so ga konec aprila pripeljali iz Romunije. Boris je peti ris, ki bo izpuščen v okviru projekta LIFE Lynx. Projektni ekipi želimo uspešen izpust, Borisu pa vso srečno pri iskanju svojega novega teritorija.

Izpust Goruja v naravo. Fotografija: Miha Krofel, LIFE Lynx

Teja in Mala. Fotografija in video: LIFE Lynx

Vsak doseljeni ris ima tudi svoj potni list. Fotografija: Maja Sever, LIFE Lynx