Kakšna je vrednost vode?

Letošnji svetovni dan vode je posvečen vrednotenju vode. Ste se kdaj vprašali kaj vam pomeni voda? Ali pa kako je pomembna za vašo družino in dom, za vaše preživetje in dobro počutje, za vašo kulturo in lokalno okolje? V gospodinjstvih, šolah in na delovnih mestih lahko voda pomeni zdravje, higieno, dostojanstvo in produktivnost. V kulturnih in duhovnih krajih lahko voda pomeni povezavo z ustvarjanjem, skupnostjo in s seboj. V naravnih prostorih lahko voda pomeni mir in harmonijo.

Danes je voda izredno ogrožena zaradi naraščanja števila prebivalstva, naraščajočih potreb kmetijstva in poslabšanje vplivov podnebnih sprememb. V letu 2019 smo v Sloveniji porabili kar 162 litrov vode na prebivalca na dan, od tega je bilo skoraj 98 % načrpanih iz podzemnih vodnih virov, ostalo iz površinskih (Statistični urad RS).

Vrednost vode je veliko večja od njene cene, saj je neprecenljiva za naša gospodinjstva, kulturo, zdravje, izobraževanje, ekonomijo in celovitost našega naravnega okolja. Vodo lahko vrednotimo na različne načine, in od teh je tudi odločilno, kako bomo vodo upravljali in delili:

  • Vrednotenje vodnih virov: naravni vodni viri in ekosistemi;
  • Vrednotenje vodne infrastrukture: shranjevanje in oskrba z vodo;
  • Vrednotenje storitve voda: pitna voda, sanitarne in zdravstvene storitve;
  • Vrednotenje vode za proizvodnjo in kot socialno-ekonomske dejavnosti: hrana in kmetijstvo, energetika in industrija, zaposlovanje;
  • Vrednotenje socialno-kulturnih vidikov vode: rekreacija, kultura, duhovnost.

Kroženje vode je naša najpomembnejša ekosistemska storitev, zato je treba nameniti večjo pozornost varovanju okolja. Zavedati se moramo, da kjer je vodna infrastruktura neustrezna, so ogroženi tako ekosistemi kot tudi socialno-ekonomski razvoj. Več na World Water Day.

V počastitev svetovnega dneva vode vas danes, 22. marca, ob 20.00, vabimo na ogled spletne premiere filma Pivška presihajoča jezera. Lahko pa si ogledate katero od izobraževalnih oddaj: Mura – obrazi iste rekeReka, ki teče po svojeSpust po MuriPravijo ji domReka Drava – darilo za vse generacijeSlovenski vodni krog (kjer so predstavljene številne slovenske reke), Dva vodika, en kisik.

Besedilo je pripravila Maja Opalički Slabe. Avtor zgornje fotografije potoka je Aleš Zdešar.