REZULTATI FOTOGRAFSKEGA NATEČAJA “PISANA BIODIVERZITETA”

Znani so zmagovalci fotografskega natečaja “Pisana biodiverziteta”. Ožji izbor znotraj posamezne kategorije je določila strokovna žirija, dokončni zmagovalci pa so bili izbrani na Facebook strani projekta.

  • Kategorija GOZD

1. mesto: Neža Ferk s fotografijo Nasmešek (OŠ Prežihovega Voranca Ravne na Koroškem)

Opis fotografije: Rob grajskega parka na Ravnah na Koroškem, listnato drevje.

2. mesto: Zoja Šebetić Golob s fotografijo Pogled v neskončnost (OŠ Sostro)

Opis fotografije: Med zaprtjem zaradi korona virusa smo se z družino odpravili na pohod v gozd, kjer je tudi nastala ta fotografija. Navajena sem sicer, da med hojo gledam pod noge, a je mojo pozornost pritegnil pogled navzgor proti drevesnim krošnjam, ko sem slišala rahlo zavijanje vetra. Ko sem izbirala fotografije za natečaj, se mi je zdela primerna, ker predstavlja lepoto, ki je pogosto spregledana.

3. mesto: Lara Kepec s fotografijo Dih življenja (OŠ Stična)

Opis fotografije: S fotografijo je ujet trenutek sveta, takšnega kot bi moral biti. Lep, spokojen, čist, in pomirjujoč. Nudi nam pravo bogastvo – kisik in les. Nudi nam prostor rekreacije in sprostitve. S fotografijo lahko v ujetem trenutku ljudem pokažemo kakšno bogastvo imamo pred nosom in kaj je tisto, kar moramo varovati. Sprehod v gozdu v takem trenutku človeka pomiri in ga spomni na bistvo življenja. Ko bi le lahko vsi doživeli tak trenutek miru in pomirjenosti.

  • Kategorija TRAVNIK

1. mesto: Neža Ferk s fotografijo Prebujanje (OŠ Prežihovega Voranca Ravne na Koroškem)

Opis fotografije: Ko napoči čas zime, se rastline hitro poskrijejo na toplo – pod zemljo. Tam čakajo do spomladi. Ko se v zraku začuti toplota, pridejo na plano. Lahko jih preseneti tudi sneg, ki zapade zgodaj pomladi. V tem primeru se žafrani “pogrejejo” tako, da cvetove ovijejo okoli pestiča in prašnikov. Tako ostanejo živi in uživajo v toplih sončnih žarkih še vso pomlad.

2. mesto: Enej Vrezec s fotografijo Belka (OŠ Toneta Čufarja Ljubljana)

Opis fotografije: Kot najmlajši udeleženec Mladinskega tabora Belka sem si zelo želel fotografirati belko. Eno zgodnje jutro smo se odpravili na Tošč in s pomočjo posnetka za namene popisa našli belko. Dovolila mi je, da sem se ji približal na 3 m. Izjemna izkušnja!

3. mesto: Lara Bitežnik s fotografijo Sibirska perunika (Oš Matije Valjavca Preddvor)

Opis fotografije: S svojo modrino polepša močvirne travnike »Blata« pri Preddvoru.

  • Kategorija VODE

1. mesto: Neža Ferk s fotografijo Ljubezen (OŠ Prežihovega Voranca Ravne na Koroškem)

Opis fotografije: Šepet in poljubi.

2. mesto: Zoja Šebetić Golob s fotografijo Moč narave (OŠ Sostro)

Opis fotografije: Fotografija je posneta na šolskem izletu, kjer smo odkrivali Škocjanske jame z okolico. Fotografija prikazuje suorvo moč vode, ki vedno najde pot čez ovire.

3. mesto: Enej Vrezec s fotografijo Modra rakovica (OŠ Toneta Čufarja Ljubljana)

Opis fotografije: Preživljali smo počitnice na morju v Istri. Dolgčas sem preganjal z raziskovanjem obale in naenkrat v razpoki kamna našel zanimivo tujerodno modro rakovico s premerom 10 cm. S težavo sem jo ulovil in jo postavil na kamen, da sem jo lažje fotografiral in potem seveda spustil v svobodo.

Zmagovalcem iskreno čestitamo, vsem udeležencem pa želimo še nadaljnje uspešno udejstvovanje v zajemanju lepot pestrosti življenja!

Besedilo sta pripravila Blaž Koderman in Mojca Pibernik.