Evropski dan parkov

V ponedeljek, 24. maja, na pobudo organizacije Europarc že vse od leta 1999 obeležujemo Evropski dan parkov. Namen tega dne je približati ljudem naravo ter opozoriti na pomen ohranjanja in trajnostnega upravljanja teh območij.

Letošnja tema dneva parkov je PARKI: NOVE GENERACIJE (Parks – The Next Generation). Leto 2020 je bilo za vsa zavarovana območja polno izzivov. Glede obiska, naravnih katastrof kot tudi upada biotske raznovrstnosti.  Zato letošnji slogan želi poudariti nenehno razvijanje in prilagajanje parkov in odkriti kako bo izgledala naslednja generacija parkov.

V projektu Life Naturaviva sodeluje kar pet slovenskih naravnih parkov, ki v počastitev praznovanja tega dne organizirajo številne dogodke, zato lepo vabljeni v naša zavarovana območja.

Kozjanski regijski park vas vabi, da 20. maja med 8. in 17. uro pridete na DAN ODPRTIH VRAT NA GNEZDIŠČU ČEBÉLARJA v peskokop Župjek na Bizeljskem, 21. maja spremljate VIRTUALNO SLAVNOSTNO PRIREDITEV OB 40 LETNICI KOZJANSKEGA REGIJSKEGA PARKA s premiero ob 11. uri na You Tube kanalu Kozjanski park in se 22. maja ob 9. uri pridružite na  POHODU IZ KOZJEGA NA VETRNIK – Županov Breg.

Na gradu Podsreda si lahko ogledate tudi razstave Magična narava 2019, Biodiverziteta – umetnost življenja 2020 in Zgodbe iz narave. Od petka, 21. maja dalje, pa tudi zunanjo razstavo Biotska pestrost je ogrožena.

Več informacij si lahko preberete na njihovi uradni spletni in Facebook strani.

Krajinski park Goričko vas 21. maja vabi na SPOZNAVANJE VRST NATURE 2000 V OKOLICI GRADU GRAD med vodenji ob 11. in 13. uri, 23. maja na VODEN IZLET »Ali na Goričkem še poje hribski škrjanec?« s pričetkom ob 9. uri v Stanjevcih in 26. maja na organizirana vodenja po grajskem parku in bližnjem gozdu z nazivom RAZIŠČIMO OKOLICO NAJVEČJEGA GRADU V SLOVENIJI.

Na sedežu parka, na gradu Grad si lahko med sprehodom po grajskem poslopju ogledate tudi razstavi »Ekosistemi Slovenije in biodiverziteta« in »M/I/UROVANJE« slikarke Tatjane Mijatović.

Več o njihovih dogodkih lahko najdete na njihovi uradni spletni in Facebook strani.

Notranjski regijski park vas od konca maja do konca septembra vsako soboto in nedeljo vabi na tematske vikende z aktivnostmi v naravi ob 10. uri ob Cerkniškem jezeru in okolici. Spoznali boste lahko Gasparijevo vas, čebelarstvo, užitne divje rastline, Javorniške gozdove, Meniševsko planoto, naravoverstvo v Rakovem Škocjanu in še marsikaj drugega.

Več o tem si lahko preberete na njihovi uradni spletni in Facebook strani.

Krajinski park Ljubljansko barje vas 22. maja vabi na brezplačen VODEN IZLET po okolici Bistre s pričetkom ob 9. uri. Narava in kultura sta na Ljubljanskem barju tesno povezani, zato boste na sprehodu po barjanski ravnici v okolici Bistre lahko odkrivali tako naravno kot kulturno dediščino tega območja.

Spremljajte njihovo spletno in Facebook stran za več informacij.

Triglavski narodni park vas 26. maja vabi ob 19. uri na virtualen dogodek dveh pobratenih parkov – Triglavski narodni park in Narodni park Kratersko jezero (ZDA) bosta predstavila sodelovanje z mladimi in izobraževalnimi institucijami. Vabijo vas tudi na obisk Soške poti in Informacijskega središča Triglavskega narodnega parka Dom Trenta – na Logu v Trenti, kjer vsako leto maja organizirajo naravoslovno srečanje za petošolce v sklopu Belarjevih dni, ki bodo letos potekali malce drugače.

Za več informacij obiščite njihovo spletno in Facebook stran.  

Besedilo je pripravila Nina-Klavdija Gabron.