Ne pozabimo na ptice pozimi

V zimskem času prinašajo nizke temperature, snežna odeja in zamrznjena tla pticam velike izzive pri iskanju zrnja, semen, sadja in druge hrane. Nižje temperature pri pticah povišajo potrebo po energiji, hkrati pa so razmere za iskanje hrane otežene. Še posebej so lahko prizadete ptice v urbanih okoljih, kjer primanjkuje naravnih virov hrane. V teh okoljih lahko pomagamo pticam prestati zimo z namestitvijo ptičjih krmilnic. Hkrati bomo uživali v njihovem opazovanju, fotografiranju in prepoznavanju vrst. Pisanih in živahnih ptic v krmilnici se bodo zagotovo razveselili tudi najmlajši. V posebno zadovoljstvo nam bo opazovanje ptic v krmilnici, ki smo jo izdelali sami. Izdelava krmilnice je enostavna, prav tako pa pri izdelavi ne potrebujemo posebnih materialov in orodja.

Pozornost moramo nameniti le namestitvi, ohranjanju čistoče in pravilni izbiri hrane. Krmilnico lahko namestimo na količek ali pa obesimo na vejo. Lega krmilnice naj ne dopušča dostopa plenilcem kot so domače mačke, skobci ipd. V kolikor nimamo pogojev za namestitev krmilnice, lahko uredimo tudi talno krmišče. Po postavitvi moramo redno skrbeti za čistočo in odstranjevati ostanke ter morebitne iztrebke, saj s tem preprečimo možnost širjenja bolezni.

Pri izbiri hrane sledimo načelu, da izbiramo hrano, ki jo ptice najdejo v naravi. Za zrnojede ptice kot so velika sinica, plavček, ščinkavec, brglez, dlesk, domači vrabec in druge, so primerna sončnična in konopljina semena ter žir, proso, oves in pšenica. Za te lahko tudi izdelamo maščobne obešanke s semeni in dodamo kakšen oreh ali lešnik. Za ptice kot so na primer kos, brinovka, taščica, carar in druge pa bodo primernejša jabolka, rozine, plodovi šipka, črnega trna, jerebike, gloga in podobno. Ptice ne hranimo s kuhano ali slano hrano, saj jim ta škoduje. S hranjenjem postopno prenehamo v toplejšem, spomladnem času, nato krmilnico pospravimo do naslednje zime. S pravilno izdelavo in namestitvijo krmilnice ter primernim izborom hrane lahko naše dvorišče spremenimo v pravi živahen življenjski prostor, poln ptičje biodiverzitete.

Vabimo vas, da izdelate krmilnico tudi sami in preverite, katere ptice vas bodo obiskale. Navodila za izdelavo so podana na spodnjem posnetku. 

Avtor zgornje fotografije ščinkavca, videa in besedila je Tomaž Koltai.