Predlogi so povzeti in prilagojeni po publikaciji »366 gest za biodiverziteto«, ki jo je pripravil Belgijski kraljevi inštitut za naravoslovje (www.jedonnevieamaplanete.be.). Za slovenski prevod publikacije je poskrbel Generalni direktorat Evropske komisije za okolje v okviru kampanje »Biodiverziteta – V tem smo skupaj«.

Uporabljajte ekološka čistila ter kozmetične in higienske izdelke

Večina čistil in kozmetičnih izdelkov vsebuje kemikalije (konzervanse, sintetične dišave, površinsko aktivne snovi…), ki niso biološko razgradljive in zato škodljive za žive organizme. To še posebej velja za vodna okolja, v katerih se nevarne snovi kopičijo tudi v organizmih, ki pristanejo na naših krožnikih.

Kis, limona in soda bikarbona so učinkovita naravna čistilna sredstva.

Uporabljajte naravno kozmetiko: umivajte se z marsejskim milom, vodno kopel odišavite z nekaj kapljicami eteričnega olja sivke, kožo si očistite s poparkom kamilice ali modrega glavinca, zdrgnite jo s pšeničnimi ali ovsenimi otrobi, nahranite jo s sončničnim ali oljčnim oljem.

Na sprehodu spoštujte naravo

Med sprehajanjem v naravi povzročajte čim manj hrupa in hodite po utrjenih poteh. Ne teptajte gob in ne vznemirjajte živali.

Če imate s seboj psa, ga imejte na povodcu ali pazite, da ne ogroža divjih živali.

Ne mečite odpadkov. V dovoljenih količinah nabirajte in trgajte le tisto, kar boste resnično porabili.

Varčujte z vodo in zmanjšajte vodni odtis

Brez vode ne more preživeti nobeno živo bitje.

V Sloveniji odpremo pipo in iz nje priteče čista pitna voda, zato jo uporabljamo za vse, tudi za zalivanje vrta in pranje avtomobila.

Vodni odtis je vsa voda, ki jo porabimo v enem dnevu, kot pitno vodo iz vodovodnega omrežja in tako imenovano “virtualno vodo”. Vsak Slovenec v gospodinjstvu v povprečju porabi več kot 100 litrov pitne vode na dan.

Kaj je virtualna voda? Čeprav se sliši zapleteno, je enostavno. Ko kupimo določen izdelek v trgovini, vode ne vidimo, ne nesemo je s seboj domov. To je vsa tista “nevidna” voda, ki se porabi za izdelavo, pridelavo in transport dobrin: hrane, oblačil, papirja in drugih proizvodov. Pri nakupu 1 kg govedine porabimo 15.500 l virtualne vode, pri nakupu avtomobila pa kar 380.000 l.

Kako lahko prispevate k zmanjšanju vodnega odtisa?
Kupujte lokalno pridelane izdelke brez nepotrebne plastične embalaže ali v povratni embalaži.
Pijte vodo iz pipe! Za 1 liter ustekleničene vode porabimo dodatne 3 litre vode za izdelavo plastične embalaže.
Kupujte kvalitetne električne naprave, ki zdržijo dlje.
Uporabnih stvari ne zavrzite, podarite jih naprej.
Na vrtu sadite rastline, prilagojene na lokalne razmere, ki ne potrebujejo veliko vode.
Za zalivanje rastlin zbirajte deževnico.
Pri umivanju zob in spiranju posode zapirajte pipo. Tako prihranite najmanj 13 litrov vode na minuto.
Pri izbiri pomivalnih in pralnih strojev bodite pozorni tudi na varčno porabo vode.
Vodni kamen, ki se nabira v kotličkih na stranišču, čistite s kisom in preprečite nepotrebno odtekanje vode v straniščno školjko.

Ribe kupujte odgovorno

Modroplavuti tun, trska, losos, morski list, morska spaka, morski psi…
Obnavljanje ribjih populacij ogrožajo čezmeren ribolov, lov med paritvenim obdobjem in neustrezne metode ribolova, ki uničujejo morsko dno. V ribiške mreže se pogosto ujamejo tudi komercialno nezanimive vrste (t. i. nezaželeni ulov), ki jih ribiči večinoma zavržejo.

Uživajte ribe, rake in školjke neogroženih vrst. Kupujte izdelke, ki izhajajo iz lokalnega okolja in nosijo oznako trajnostnega ribolova MSC.

Več informacij je na voljo na spletni strani: www.msc.org.

Ustvarite biodiverziteti prijazen vrtu

Ne uporabljajte pesticidov in umetnih gnojil.

Pustite, da v kotičku vrta rastline poganjajo spontano in počakajte čim dlje, preden jih pokosite. Tako boste omogočili razmnoževanje in večjo raznolikost rastlinskih vrst ter obenem dom za številne živali.

Uredite manjši ribnik.

Skladovnice hlodov in kamnov lahko postanejo dom za male sesalce, dvoživke in različne nevretenčarje.

Obogatite živo mejo z domorodnimi vrstami. Zasadite medovite rastline, ki bodo privabile številne žuželke.

Spoznajte in kupujte ekološko pridelan bombaž

Z intenzivnim pridelovanjem bombaža je zasedenih samo 3 % obdelovalnih površin, pa kljub temu zanj porabimo 25 % vseh insekticidov na svetu!

Zaradi izčrpavanja tal, krčenja gozdov, pretiranega namakanja, onesnaževanja podtalnice, izpostavljanja delavcev strupenim snovem je tovrstna pridelavo še posebej škodljiva za okolje, biodiverziteto in ljudi.

Nasprotno pa pri ekstenzivni pridelavi ekološkega bombaža uporabljajo naravna gnojila in pesticide, porabijo manj vode, ohranja se rodnost tal, rezultat pa je bombaž z mehkejšimi in odpornejšimi vlakni.

Ekološko pridelan bombaž zmanjšuje tudi možnost pojava alergij, saj od pridelave do predelave v oblačila ni kemično obdelan.

Kupujte pohištvo iz certificiranega lesa

Les ima pred plastiko več prednosti: je naraven, odpornejši in obnovljivi naravni vir. Z nakupom pohištva s certifikatom FSC ali PEFC ste lahko brez skrbi, da les, iz katerega je narejeno
pohištvo, izhaja iz trajnostno upravljanih in ne iz prekomerno izkoriščanih gozdov, v katerih je prizadeta tudi biodiverziteta.

Izmed označenih vrst lesa izbirajte lokalne vrste, ki so enako odporne kot eksotične, a je njihov prevoz manj energetsko potraten. Za morebitno
vzdrževanje lesa uporabljajte naravne izdelke na osnovi lanenega olja, čebeljega ali rastlinskega voska.

Več informacij o trajnostnem lesu najdete na spletnih straneh:
www.fsc.org
www.pefc.org

Jejte manj mesa

Za vzrejo živine je potrebno zagotoviti pašnike in velike monokulturne poljedelske površine, ki jih pogosto pridobivajo s krčenjem gozdov. Živinoreja je velik porabnik vode, za 1 kg govedine je porabimo najmanj 15.500 l. Za gojenje živalske krme je potrebnih veliko gnojil in pesticidov, kar pomembno prispeva k onesnaževanju okolja in zmanjševanju biodiverzitete.

To pa še ni vse! Prežvekovalci med prebavljanjem proizvajajo ogromne količine metana, enega najhujših toplogrednih plinov, ki pomembno prispeva h klimatskim spremembam.

Nenazadnje lahko preveč mesa škoduje tudi vašemu zdravju (npr. povišan holesterol, nekatere vrste raka, diabetes), zato ga vsaj nekajkrat na teden nadomestite z lečo, jajci, siri, zelenjavo in sadjem.