NARAVOVARSTVENI TABOR 2018

V sklopu projekta LIFE NATURAVIVA LIFE16 GIE/SI/000711 smo na Grmu Novo mesto – centru biotehnike in turizma organizirali naravovarstveni tabor za študente naravovarstva. Letos je bil tabor z naravovarstvenimi vsebinami že drugič zapored. S prvimi in drugimi letniki višješolskega študija naravovarstva smo se odpravili od 14. do 18. maja 2018 na Goričko in do Ormoških lagun, na severovzhod Slovenije. Prva dva dneva smo kljub dežju raziskovali floro in favno Krajinskega parka Goričko in spoznali projektne partnerje tudi pri njihovem delu. V sredo smo obiskali Doživljajski park Vulkanija in spoznali učno pot Tromejnik, predstavili pa so nam tudi Lovišče s posebnim pomenom Kompas Peskovci. Pika na i sredinega dneva pa je bil obisk Vidrinega informacijskega centra Aqualutra v Križevcih, kjer smo izvedeli veliko o vidrah in njihovemu načinu življenja.

Po mnenju večine udeležencev je bila prava sprostitev adrenalinsko doživetje v Pustolovskem parku ob Bukovniškem jezeru, pa tudi številne orhideje v podjetju Ocean Orchids so nam ostale v zelo lepem spominu. Doživljanje narave v krajinskih parkih in naravnih rezervatih, terenske vaje, odlične trajnostne podjetniške ideje in veliko medsebojnega druženja – več kot dovolj razlogov za to, da postane naravovarstveni tabor tradicionalen! Priložene fotografije to tudi potrjujejo.

Ob tej priložnosti se v imenu Grm Novo mesto – center biotehnike in turizma, Višje strokovne šole, zahvaljujemo projektnima partnerjema – Javnemu zavodu Krajinski park Goričko in Lutri, Inštitutu za ohranjanje naravne dediščine, ki sta nam omogočila vsa ta neizmerna doživetja.

Irena Kurajić in Barbara Turk