22. marec – Svetovni dan voda

TEMA LETA 2020: VODA IN PODNEBNE SPREMEMBE

Svetovni dan voda obeležujemo 22. marca že vse od leta 1992, ko so ga razglasili na Konferenci Združenih narodov o okolju v Rio de Janeiru. Dan je namenjen opozarjanju svetovne javnosti na omejenost in ogroženost naravnih vodnih virov. Vsako leto je določena tema, ki povzema najbolj aktualno problematiko v povezavi z vodami. Letošnja tema je voda in podnebne spremembe ter njuna neločljiva povezanost. Prikazati želimo kako bo naša poraba vode pomagala zmanjševati poplave, suše, pomanjkanje in onesnaževanje vode ter pomagala v boju proti podnebnim spremembam.

Voda je naravna dobrina in pogoj za življenje na Zemlji, kjer je sladke vode le nekaj odstotkov, dostopne pa še precej manj. Naraščanje števila prebivalstva in podnebne spremembe ob dosedanjem načinu uporabe vode lahko pripeljejo do velike svetovne krize. Poraba pitne vode se je namreč v zadnjih 100 letih povečala kar za šest krat in že danes je veliko držav na svetu, kjer prebivalci trpijo zaradi pomanjkanja čiste pitne vode.

Slovenija je bogata z vodami, ki pa se izrazito sezonsko spreminjajo. Zato je za nas zelo pomembno napajanje vodonosnikov in shranjevanje vode v obliki podzemne vode. Leta 2018 je vsak prebivalec Slovenije porabil 59.300 litrov vode iz javnega vodovoda, kar je približno 162 litrov na dan (Statistični urad Republike Slovenije).

Ključna sporočila za ta dan so jasna:

  • Ne moremo si privoščiti čakanja. Oblikovalci podnebne politike morajo vodo postaviti v središče akcijskih načrtov.
  • Voda lahko pomaga v boju proti podnebnim spremembam. Obstajajo trajnostne, cenovno dostopne in razširljive rešitve za vodo in sanitarno oskrbo.
  • Vsakdo mora imeti svojo vlogo. V našem vsakdanjem življenju obstajajo presenetljivo enostavni koraki, ki jih lahko vsi storimo za reševanje podnebnih sprememb. Med njimi je tudi ta, da zmanjšamo porabo vode pri svojih vsakdanjih opravilih.

Več na World Water Day.