Vabimo vas, da se nam 15.9. ob 17. uri pridružite pred Informacijskim središčem Triglavska roža Bled na interpretaciji zunanje razstave Invazivne tujerodne vrste, naše nezaželene sosede, ki je nastala pod okriljem Krajinskega parka Goričko v okviru projekta LIFE NATURAVIVA – Biodiverziteta – umetnost življenja.

Na velikih slikah in v besedi so predstavljene najpogostejše invazivne tujerodne vrste: rastline in živali, ki so prisotne v Sloveniji. Z razstavo želimo prispevati k njihovi splošni razpoznavnosti v naravi in kulturni krajini, hkrati pa tudi opozoriti na nevarnosti s katerimi pretijo našim domačim vrstam in predstaviti ukrepe s katerimi lahko vsak med nami prepreči njihovo nekontrolirano širjenje.

Da boste vrste pred domačim pragom še bolje poznali, bo organiziran tudi terenski ogled tujerodnih rastlinskih vrste v okolici info centra. Vodila vas bosta Miha Žvan (Društvo za varstvo okolja Bled) in Tanja Menegalija (Javni zavod Triglavski narodni park). Izvedeli boste tudi, kako se spopadamo s tem problemom na območju Triglavskega narodnega parka, saj je tu po sedaj znanih podatkih prisotnih 24 tujerodnih rastlinskih vrst. Nekatere med njimi so zelo invazivne in se pojavljajo na številnih lokacijah. Prav tako pa v parku zaznavamo pojav tujerodnih živalskih vrst. Njihova razširjenost je slabo poznana, saj gre velikokrat za drobne vrste, ki se jih težko opazi.

 

Dodek bo potekal v skladu z navodili in priporočili NIJZ.

Organizator / Sodelujoči