6 Prihajajoči dogodki

Razvrsti po

Vabljeni na ogled fotografske razstave Mednarodnega natečaja naravoslovne fotografije – Magična Narava 2020, ki ga v okviru projekta LIFE Naturaviva (Biodiverziteta – umetnost življenja) organizirata Nacionalni inštitut za biologijo in Združenje naravoslovnih fotografov Slovenije. Razstava bo v avli Biološkega središča v Ljubljani na ogled od 15. novembra do 20. decembra 2021. Naziv »Naravoslovni fotograf leta 2020« je prejela Lili Sztrehárszki iz Madžarske za fotografijo »Tiny Details«. Naziv »Slovenski naravoslovni fotograf leta 2020« pa je prejel Marjan Cigoj za fotografijo »Prelet«. Avtor zgornje fotografije na naslovnici kataloga je Mauro Tronto.

Regijski promocijski center Expano v Murski soboti bo v mesecu oktobru gostil razstavo Ekosistemi Slovenije in biodiverziteta. Razstava je bila vzpostavljena v okviru projekta LIFE NATURAVIVA, Biodiverziteta – umetnost življenja, katerega namen je predstaviti bogato biodiverziteto oziroma biotsko pestrost Slovenije čim širši javnosti. V prostorih paviljona Expano v Murski Soboti bo v sodelovanju z Javnim zavodom Krajinski park Goričko bo vzpostavljena razstava »Ekosistemi Slovenije in biodiverziteta«. Razstava je sestavljena iz osmih panojev, na katerih je poleg uvodnega predstavljenih osem osnovnih in najpogostejših ekosistemov v Sloveniji ter njihove značilnosti, s katerimi dopolnjujejo skupno zakladnico biodiverzitete v Sloveniji. Na panojih so predstavljeni gozd, kulturna krajina, visokogorje, naselja, celinske vode, mokrišča, morje in podzemlje. Razstava je bila pripravljena v projektu LIFE NATURAVIVA, Biodiverziteta-umetnost življenja, katerega namen je ozavestiti čim širšo javnost o bogati biodiverziteti Slovenije, o grožnjah, ki ji pretijo in pomembnosti njenega varovanja. V projektu sodeluje deset projektnih partnerjev, od tega pet naravnih parkov Slovenije. Med temi je tudi Javni zavod Krajinski park Goričko. Otvoritev razstave bo v petek 1. oktobra 2021, razstavljena bo celoten mesec oktober. Vabljeni k obisku in ogledu razstave.

Na velikih slikah in v besedi so predstavljene najpogostejše invazivne tujerodne vrste: rastline in živali, ki so prisotne v Sloveniji. Z razstavo želimo prispevati k njihovi splošni razpoznavnosti v naravi in kulturni krajini, hkrati pa tudi opozoriti na nevarnosti s katerimi pretijo našim domačim vrstam in predstaviti ukrepe s katerimi lahko vsak med nami prepreči njihovo nekontrolirano širjenje. Razstava bo na ogled od 10. septembra do 31. oktobra 2021 pred Infocentrom Triglavska roža Bled. 15.9. bo potekalo tudi kratko vodenje po razstavi in ogled tujerodnih invazivnih rastlin na terenu. Nastala je v okviru projekta LIFE NATURAVIVA – Biodiverziteta – umetnost življenja.

V petek, 21. maja 2021 bomo v okviru praznovanja 40-letnice Kozjanskega regijskega parka in Evropskega dneva Nature 2000 na gradu Podsreda postavili zunanjo fotografsko razstavo »Biotska pestrost je ogrožena«, kjer bodo na 10 velikih obojestranskih panojih predstavljena nasprotja, ki prikazujejo pozitivne in negativne posege človeka v naravo. Uradno odprtje razstave bo ob Poletni muzejski noči, 19.6.2021. Avtorica fotografij je Polona Gorišek. Razstava bo na ogled do 31. marca 2022.  

Ob letošnjem SVETOVNEM DNEVU ZEMLJE bomo na gradu Podsreda na ogled postavili razstavo Zgodbe iz narave. Razstava izhaja iz istoimenske knjižice, ki smo jo v Kozjanskem parku izdali konec leta 2020. Vsebuje 11 zanimivih »okoljskih« zgodbic, ki so dopolnjene z likovnimi deli učencev osnovnih šol iz  zavarovanega območja Kozjanski park. Na razstavi bo predstavljen izbor likovnih umetnin, ki so jih mladi ustvarjali z barvicami, in nekaj zanimivih delov zgodbic, za katere upamo, da bodo obiskovalce navdušili k nadaljnjemu branju. Celotno knjižico si lahko preberete TUKAJ. Grad Podsreda je odprt vsak dan, razen ponedeljka, med 10. in 17. uro. Razstava bo na ogled celo leto.    

FOTOGRAFSKA RAZSTAVA BIODIVERZITETA – UMETNOST ŽIVLJENJA 2020 je rezultat istoimenskega fotografskega natečaja. Lepote našega območja ter bogato biotsko pestrost lahko zelo dobro predstavimo in približamo obiskovalcem prav preko fotografij, s katerimi želimo spodbuditi pozitiven odnos do narave, zato smo se določili za fotografski natečaj. Natečaj je imel 2 starostni kategoriji: avtorji do 15 let in odrasli avtorji ter 5 tematskih sklopov:  A – krajina, B – narava, C – kultura, D – ljudje in E – kozjansko jabolko. Na natečaj se je prijavilo 32 odraslih avtorjev in 15 avtorjev starih do 15 let, ki so skupaj prispevali 347 fotografij (257 odrasli, 90 otroci). Komisija v sestavi Davorin Tome (naravoslovni fotograf), Barbara Ploštajner in Mojca Valenčak se je sestala meseca marca 2021 in pregledala vse prispele fotografije. Pri odraslih avtorjih je komisija podelila 7 priznanj za najboljšo fotografijo v posameznih kategorijah (3 priznanja v sklopu narava) in nagrado za najboljšega odraslega avtorja v razpisanem letu, ki jo je prejel UROŠ POTEKO Za najboljšega avtorja starega do 15 let je bil razglašen BOR KLENOVŠEK. Pri mlajših avtorjih je komisija podelila 6 priznanj za najboljšo fotografijo v vseh kategorijah (2 priznanji v sklopu narava). Več o rezultatih natečaja si lahko preberete tukaj. Na razstavi je predstavljenih 60 fotografij – 40 […]