3 Prihajajoči dogodki

Razvrsti po

Ob letošnjem SVETOVNEM DNEVU ZEMLJE bomo na gradu Podsreda na ogled postavili razstavo Zgodbe iz narave. Razstava izhaja iz istoimenske knjižice, ki smo jo v Kozjanskem parku izdali konec leta 2020. Vsebuje 11 zanimivih »okoljskih« zgodbic, ki so dopolnjene z likovnimi deli učencev osnovnih šol iz  zavarovanega območja Kozjanski park. Na razstavi bo predstavljen izbor likovnih umetnin, ki so jih mladi ustvarjali z barvicami, in nekaj zanimivih delov zgodbic, za katere upamo, da bodo obiskovalce navdušili k nadaljnjemu branju. Celotno knjižico si lahko preberete TUKAJ.    

FOTOGRAFSKA RAZSTAVA BIODIVERZITETA – UMETNOST ŽIVLJENJA 2020 je rezultat istoimenskega fotografskega natečaja. Lepote našega območja ter bogato biotsko pestrost lahko zelo dobro predstavimo in približamo obiskovalcem prav preko fotografij, s katerimi želimo spodbuditi pozitiven odnos do narave, zato smo se določili za fotografski natečaj. Natečaj je imel 2 starostni kategoriji: avtorji do 15 let in odrasli avtorji ter 5 tematskih sklopov:  A – krajina, B – narava, C – kultura, D – ljudje in E – kozjansko jabolko. Na natečaj se je prijavilo 32 odraslih avtorjev in 15 avtorjev starih do 15 let, ki so skupaj prispevali 347 fotografij (257 odrasli, 90 otroci). Komisija v sestavi Davorin Tome (naravoslovni fotograf), Barbara Ploštajner in Mojca Valenčak se je sestala meseca marca 2021 in pregledala vse prispele fotografije. Pri odraslih avtorjih je komisija podelila 7 priznanj za najboljšo fotografijo v posameznih kategorijah (3 priznanja v sklopu narava) in nagrado za najboljšega odraslega avtorja v razpisanem letu, ki jo je prejel UROŠ POTEKO Za najboljšega avtorja starega do 15 let je bil razglašen BOR KLENOVŠEK. Pri mlajših avtorjih je komisija podelila 6 priznanj za najboljšo fotografijo v vseh kategorijah (2 priznanji v sklopu narava). Več o rezultatih natečaja si lahko preberete tukaj. Na razstavi je predstavljenih 60 fotografij – 40 […]

Fotografska razstava Magična narava 2019 je vse od letošnjega odprtja gradu Podsreda, 14. aprila 2021, na ogled v čudovitem ambientu grajskega podstrešja in si jo lahko ogledate vsak dan, razen ponedeljka, med 10. in 17. uro. Razstava bo na ogled na gradu Podsreda do 30. julija 2021. Fotografska razstava Magična narava 2019 je nastala v okviru tretjega mednarodnega natečaja naravoslovne fotografije Magična narava. Fotografski natečaj organizira Nacionalni inštitut za biologijo skupaj z Združenjem naravoslovnih fotografov Slovenije. Na natečaju Magična narava 2019 je sodelovalo 280 fotografov z 4412 fotografijami. Naziv »Naravoslovni fotograf leta 2019« je prejel Riccardo Marchegiani iz Italije za fotografijo »Utopia«. Naziv »Slovenski naravoslovni fotograf leta 2019« pa je prejel Matej Zalokar za fotografijo »Where Does It Go«. Na fotografski razstavi na gradu Podsreda so na ogled izbrane fotografije, ki prikazujejo neverjetno magičnost naše narave, opozarjajo pa tudi na minljivost in naš odnos do nje. Odlične fotografije živali, rastlin, pokrajin in človekovih vplivov na naravo, ki so jih naredili eni najboljših svetovnih naravoslovnih fotografov, skušajo izpostaviti bistvo biodiverzitete in jo približati ljudem. Šestdeset najboljših fotografij po izboru štiričlanske ocenjevalne žirije, vključno z obema zmagovalnima, si lahko ogledate v elektronskem katalogu . Vabljeni!