10 Prihajajoči dogodki

Razvrsti po

Na velikih slikah in v besedi so predstavljene najpogostejše invazivne tujerodne vrste: rastline in živali, ki so prisotne v Sloveniji. Z razstavo želimo prispevati k njihovi splošni razpoznavnosti v naravi in kulturni krajini, hkrati pa tudi opozoriti na nevarnosti s katerimi pretijo našim domačim vrstam in predstaviti ukrepe s katerimi lahko vsak med nami prepreči njihovo nekontrolirano širjenje. Razstava bo na ogled od 1. septembra do 31. oktobra 2021 pred Infocentrom Triglavska roža Bled. Nastala je v okviru projekta LIFE NATURAVIVA – Biodiverziteta – umetnost življenja.

Vabljeni na ogled fotografske razstave Mednarodnega natečaja naravoslovne fotografije – Magična Narava 2020, ki ga v okviru projekta LIFE Naturaviva (Biodiverziteta – umetnost življenja) organizirata Nacionalni inštitut za biologijo in Združenje naravoslovnih fotografov Slovenije. Naziv »Naravoslovni fotograf leta 2020« je prejela Lili Sztrehárszki iz Madžarske za fotografijo »Tiny Details«. Naziv »Slovenski naravoslovni fotograf leta 2020« pa je prejel Marjan Cigoj za fotografijo »Prelet« (na sliki zgoraj). Avtor fotografije na naslovnici kataloga je Mauro Tronto. Razstava bo na ogled v Informacijsko izobraževalnem središču Triglavskega narodnega parka Dom Trenta, vsak dan od 3. 8. do 31. 8. 2021, med 10.00 in 19.00 uro.

V grajskem parku pred gradom Grad bo med koncem julija in oktobrom na ogled postavljena fotografska razstava “Biodiverziteta Slovenije”. Obiskovalci lahko na 40-tih veliko formatnih panojih spoznajo delček zanimivih živalskih in rastlinskih vrst, ki so odraz pestrosti Slovenije. Razstavo je v sklopu projekta LIFE NATURAVIVA, biodiverziteta – umetnost življenja izdelal Nacionalni inštitut za biologijo.

Vabljeni na ogled fotografske razstave Mednarodnega natečaja naravoslovne fotografije – Magična Narava 2020, ki ga v okviru projekta LIFE Naturaviva (Biodiverziteta – umetnost življenja) organizirata Nacionalni inštitut za biologijo in Združenje naravoslovnih fotografov Slovenije. Naziv »Naravoslovni fotograf leta 2020« je prejela Lili Sztrehárszki iz Madžarske za fotografijo »Tiny Details«. Naziv »Slovenski naravoslovni fotograf leta 2020« pa je prejel Marjan Cigoj za fotografijo »Prelet« (na sliki zgoraj). Avtor fotografije na naslovnici kataloga je Mauro Tronto. Razstava bo na ogled v TIC Kobarid od 3. 7. do 30. 7. 2021, vsak dan med 9.00 in 20.00 uro. TIC Kobarid Trg svobode 16 5222 Kobarid Tel: (0)5 380 04 90 mail: info.kobarid@dolina-soce.si

Vabljeni na ogled fotografske razstave najboljših fotografij mednarodnega fotografskega natečaja naravoslovne fotografije MAGIČNA NARAVA 2017. Natečaj je organiziralo Združenje naravoslovnih fotografov Slovenije v okviru evropskega projekta LIFE NATURAVIVA “Biodiverziteta – umetnost življenja” Zmagovalne fotografije so bile izbrane iz pestrega nabora, saj je na fotonatečaj prispelo kar 3932 fotografij 270 avtorjev, od tega iz Slovenije 686 fotografij 46 avtorjev. Podeljeni sta bili dve najvišji priznanji: Naravoslovni fotograf leta 2017 in Naravoslovni fotograf leta Slovenije 2017, ter posamezna priznanja za zmagovalce posameznih šestih tekmovalnih kategorij: 1. sesalci; 2. ptice; 3. ostale živali; 4. svet rastlin; 5. naravna pokrajina; 6. človek in narava. Cilj projekta LIFE NATURAVIVA, ki ga izvaja deset partnerjev s cele Slovenije, je ljudem predstaviti biodiverziteto in njen pomen. Ena izmed metod za dosego ciljev projekta je tudi predstavljanje biodiverzitete s pomočjo izpovednih naravoslovnih fotografij. Rezultati prvega mednarodnega natečaja, s pomočjo katerega so bile fotografije izbrane, so predstavljeni v razstavi Magična narava. Več o razstavi in nagrajencih si lahko preberete tukaj. Razstava bo na Pocarjevi domačiji do 28. avgusta 2021. Fotografija:: Bernt Østhus (Norveška) | Naravoslovna fotografija leta | Golden Capercaillie

Na velikih slikah in v besedi so predstavljene najpogostejše invazivne tujerodne vrste: rastline in živali, ki so prisotne v Sloveniji. Z razstavo želimo prispevati k njihovi splošni razpoznavnosti v naravi in kulturni krajini, hkrati pa tudi opozoriti na nevarnosti s katerimi pretijo našim domačim vrstam in predstaviti ukrepe s katerimi lahko vsak med nami prepreči njihovo nekontrolirano širjenje. Razstava bo na ogled od 1. junija do 31. avgusta 2021 pred Centrom TNP Bohinj. Nastala je v okviru projekta LIFE NATURAVIVA – Biodiverziteta – umetnost življenja.

V petek, 21. maja 2021 bomo v okviru praznovanja 40-letnice Kozjanskega regijskega parka in Evropskega dneva Nature 2000 na gradu Podsreda postavili zunanjo fotografsko razstavo »Biotska pestrost je ogrožena«, kjer bodo na 10 velikih obojestranskih panojih predstavljena nasprotja, ki prikazujejo pozitivne in negativne posege človeka v naravo. Uradno odprtje razstave bo ob Poletni muzejski noči, 19.6.2021. Avtorica fotografij je Polona Gorišek. Razstava bo na ogled do 31. marca 2022.  

Ob letošnjem SVETOVNEM DNEVU ZEMLJE bomo na gradu Podsreda na ogled postavili razstavo Zgodbe iz narave. Razstava izhaja iz istoimenske knjižice, ki smo jo v Kozjanskem parku izdali konec leta 2020. Vsebuje 11 zanimivih »okoljskih« zgodbic, ki so dopolnjene z likovnimi deli učencev osnovnih šol iz  zavarovanega območja Kozjanski park. Na razstavi bo predstavljen izbor likovnih umetnin, ki so jih mladi ustvarjali z barvicami, in nekaj zanimivih delov zgodbic, za katere upamo, da bodo obiskovalce navdušili k nadaljnjemu branju. Celotno knjižico si lahko preberete TUKAJ. Grad Podsreda je odprt vsak dan, razen ponedeljka, med 10. in 17. uro. Razstava bo na ogled celo leto.    

FOTOGRAFSKA RAZSTAVA BIODIVERZITETA – UMETNOST ŽIVLJENJA 2020 je rezultat istoimenskega fotografskega natečaja. Lepote našega območja ter bogato biotsko pestrost lahko zelo dobro predstavimo in približamo obiskovalcem prav preko fotografij, s katerimi želimo spodbuditi pozitiven odnos do narave, zato smo se določili za fotografski natečaj. Natečaj je imel 2 starostni kategoriji: avtorji do 15 let in odrasli avtorji ter 5 tematskih sklopov:  A – krajina, B – narava, C – kultura, D – ljudje in E – kozjansko jabolko. Na natečaj se je prijavilo 32 odraslih avtorjev in 15 avtorjev starih do 15 let, ki so skupaj prispevali 347 fotografij (257 odrasli, 90 otroci). Komisija v sestavi Davorin Tome (naravoslovni fotograf), Barbara Ploštajner in Mojca Valenčak se je sestala meseca marca 2021 in pregledala vse prispele fotografije. Pri odraslih avtorjih je komisija podelila 7 priznanj za najboljšo fotografijo v posameznih kategorijah (3 priznanja v sklopu narava) in nagrado za najboljšega odraslega avtorja v razpisanem letu, ki jo je prejel UROŠ POTEKO Za najboljšega avtorja starega do 15 let je bil razglašen BOR KLENOVŠEK. Pri mlajših avtorjih je komisija podelila 6 priznanj za najboljšo fotografijo v vseh kategorijah (2 priznanji v sklopu narava). Več o rezultatih natečaja si lahko preberete tukaj. Na razstavi je predstavljenih 60 fotografij – 40 […]

Fotografska razstava Magična narava 2019 je vse od letošnjega odprtja gradu Podsreda, 14. aprila 2021, na ogled v čudovitem ambientu grajskega podstrešja in si jo lahko ogledate vsak dan, razen ponedeljka, med 10. in 17. uro. Razstava bo na ogled na gradu Podsreda do 30. julija 2021. Fotografska razstava Magična narava 2019 je nastala v okviru tretjega mednarodnega natečaja naravoslovne fotografije Magična narava. Fotografski natečaj organizira Nacionalni inštitut za biologijo skupaj z Združenjem naravoslovnih fotografov Slovenije. Na natečaju Magična narava 2019 je sodelovalo 280 fotografov z 4412 fotografijami. Naziv »Naravoslovni fotograf leta 2019« je prejel Riccardo Marchegiani iz Italije za fotografijo »Utopia«. Naziv »Slovenski naravoslovni fotograf leta 2019« pa je prejel Matej Zalokar za fotografijo »Where Does It Go«. Na fotografski razstavi na gradu Podsreda so na ogled izbrane fotografije, ki prikazujejo neverjetno magičnost naše narave, opozarjajo pa tudi na minljivost in naš odnos do nje. Odlične fotografije živali, rastlin, pokrajin in človekovih vplivov na naravo, ki so jih naredili eni najboljših svetovnih naravoslovnih fotografov, skušajo izpostaviti bistvo biodiverzitete in jo približati ljudem. Šestdeset najboljših fotografij po izboru štiričlanske ocenjevalne žirije, vključno z obema zmagovalnima, si lahko ogledate v elektronskem katalogu . Vabljeni!