25. marca 2022 ob 17. uri, bomo na upravi Kozjanskega parka v Podsredi imeli zanimivo, predvsem pa poučno predavanje o zeleni infrastrukturi in opraševalcih.

Doc. dr. Danilo Bevk iz Nacionalnega inštituta za biologijo bo predstavil opraševalce in njihov izjemen pomen. O zeleni infrastrukturi pa nam bo predavala dr. Blanka Ravnjak iz Botaničnega vrta Univerze v Ljubljani.

V Kozjanskem parku se zavedamo, da so opraševalci ključnega pomena za delovanje ekosistema in da je od opraševanja odvisna kar tretjina naše prehrane. Zato imamo že vrsto let na različnih lokacijah nameščena številna bivališča za žuželke. V sklopu naravoslovnih taborov izobražujemo mlade, kako lahko sami izdelajo bivališča za čebele samotarke in ostale opraševalce ter katere avtohtone in medovite rastline lahko posadijo doma.

Z našim predavanjem se pridružujemo pobudi Čebelarske zveze Slovenije, ki bo 26. marca izpeljala projekt »Dan vseslovenskega sajenja medovitih rastlin«, s katerim želimo spodbuditi sajenje medovitih rastlin, tako na lastnih kot tudi javnih površinah.

Že sedaj vas torej prijazno vabimo na predavanje. Posebej bi bili veseli, da se dogodka udeležijo tudi predstavniki turističnih in ostalih društev, občin ter številni ostali prostovoljci, ki sodelujejo pri zasaditvah javnih zelenih površin v našem okolju. Še vedno bo dovolj časa, da lahko v svoje načrte letošnjih zasaditev vključijo tudi nekaj medovitih rastlin in tako vsi skupaj pripomoremo k ohranjanju in večanju biodiverzitete.

Pred predavanjem bomo ob 15. uri ob križišču glavnih cest v Podsredi tudi zasadili cvetlično gredo z medovitimi rastlinami.

VABILO

Prijazno vabljeni.