Kozjanski regijski park, pokrajina na vzhodu Slovenije, je eno najstarejših in največjih zavarovanih območij v Sloveniji ter predstavlja mozaik predalpskega Posavskega hribovja, gričevja in ravnic ob Sotli. Visoka stopnja biodiverzitete uvršča Kozjanski park med najpomembnejša naravovarstvena območja v Sloveniji in Evropi, saj večji del parka spada med evropsko pomembna posebna varstvena območja Natura 2000. Od leta 2010 se območje Kozjanskega z Obsoteljem ponaša s statusom biosfernega rezervata pod zaščito Unesca (program MAB – Man and biosphere, Človek in biosfera).

V sklopu projekta Life Naturaviva bomo v Kozjanskem parku vzpostavili 2 km dolgo interaktivno grajsko učno pot o biodiverziteti, izdali publikacijo z zanimivimi okoljskimi zgodbami, postavili razstavo naravoslovnih fotografij na prostem, organizirali poletni grajski kino na prostem s filmi z naravovarstveno vsebino, izvajali predavanja in naravoslovne izobraževalne dneve ter promocijo biodiverzitete na različnih dogodkih.

1 Prihajajoči dogodki

Razvrsti po

JZ Kozjanski park je v mesecu aprilu 2020 razpisal fotografski natečaj “Biodiverziteta – umetnost življenja” 2020.  Preko fotografij in tematskih sklopov, ki so razpisujane v tem natečaju, želimo razkriti izjemne naravne dragocenosti Kozjanskega parka in njegovo biodiverziteto. Natečaja se lahko udeležite vsi, ki se boste prijavili in poslali največ 10 avtorskih fotografij, ki so nastale v letu 2020 znotraj meja Kozjanskega parka ali biosfernega območja Kozjansko in Obsotelje. Natečaj ima 2 starostni kategoriji: avtorji do 15 let in odrasli avtorji; ter 5 različnih tematskih sklopov: A – krajina, B – narava, C – kultura, D – ljudje in E – kozjansko jabolko. Časovni mejnik za oddajo fotografij je 31. januar 2021. Več o natečaju si lahko preberete tukaj. Avtor zgornje fotografije polža z naslovom Mostninar je Franc Lamovšek – priznanje v kategoriji B – narava na fotografskem natečaju Kozjansko 2019 med odraslimi avtorji.

Tatjana Kotnik

Tatjana Kotnik

višja naravovarstvena svetovalka

Nina-Klavdija Gabron

Nina-Klavdija Gabron

naravovarstvena sodelavka