Vabljeni na preventivno izobraževanje za varno in spoštljivo gibanje v zasneženih gorah, ki ga JZ Triglavski narodni park pripravlja skupaj z Vertical Adventures, v soboto, 2. februarja 2019, ob 8.30 v Centru TNP Bohinj. 

V naravo in hribe ne hodimo samo poleti, ampak tudi v zimskem času, ko so gore še posebej lepe in vabljive.  Ob izletu v gore pozimi pa je zaradi varnosti potrebno upoštevati nekaj priporočil. Pozimi so dnevi krajši, zato lahko tura, ki smo jo poleti z lahkoto opravili v parih urah, lahko traja ves dan. Običajno je pozimi v visokogorju sneg, kar otežuje hojo, večina poti postane zelo zahtevnih, potrebno je uporabljati dereze in cepin, mnogokrat pa se na turo odpravimo s smučmi. Vse to zahteva ustrezno znanje in usposobljenost. Ob obilnem sneženju, odjugi ali v hudem vetru se pojavlja nevarnost plazov, lahko pa ga sprožimo tudi sami. Ob ustreznem znanju, primerni opremi in dobri telesni pripravljenosti so možnosti za nesrečo minimalne.

Zima pa je tudi čas, ko narava počiva in njeni prebivalci varčujejo z energijo. Kako se v visokogorju obnašati, da jih čim manj motimo?

Predaval bo izkušen vodnik Rok Zalokar (Vertical Adventures), ki je del pro teama pri Piepsu (vodilno podjetje na področju plazovne opreme), zato ima odličen vpogled tudi v ta segment razvoja, ki ga bo z veseljem delil tudi z vami.

Aleš Zdešar iz strokovne službe JZTNP pa bo predstavil značilnosti živalskih vrst, ki so v zimskem času najbolj izpostavljene vplivom človekovih dejavnosti, aktivnosti javnega zavoda za zagotavljanje ugodnega stanja teh vrst in priporočila za čim bolj nemoteče obiskovanje gora pozimi.

Več o dogodku.

Organizator / Sodelujoči