Nacionalni inštitut za biologijo (NIB) je tretja največja raziskovalna organizacija na področju bioloških znanosti v Sloveniji. Glavne dejavnosti inštituta so osnovne, razvojne in aplikativne raziskave na področju ekologije, biodiverzitete, biotehnologije, biomedicine in sistemske biologije ter prenos znanja v družbo. Projekt koordiniramo na Oddelku za raziskave organizmov in ekosistemov (EKOS). Ukvarjamo se raziskovanjem različnih živalskih skupin, od vretenčarjev do nevretenčarjev, kopenski in sladkovodni organizmi, od plenilcev do opraševalcev in razkrojevalcev. Naše razumevanje pomena biodiverzitete in njenega vpliva na človeško blaginjo zagotavlja strokovno kakovost projekta. Aktivno sodelujemo tudi pri vseh ključnih dejavnostih projekta. Med drugim smo vključeni v izobraževanje o biotski raznovrstnosti na različnih nivojih šolstva, v kmetijstvu in v mestih, pripravo različnih razstav in knjige. Promoviramo bogato biodiverziteto v Sloveniji in predstavljamo njeno ogroženost in varovanje.

2 Prihajajoči dogodki

Razvrsti po

Ob opraševanju večina ljudi najprej pomisli na kranjsko čebelo ali celo samo nanjo. Vendar pa ta ni edina opraševalka. V Sloveniji je bilo namreč doslej najdenih preko 500 vrst divjih čebel, oprašujejo pa tudi druge žuželke. Na predavanju dr. Danila Bevka (NIB) bo predstavljena pestrost čebel v Sloveniji. Zvedeli boste, kako živijo, kako oprašujejo, kaj jih ogroža in zakaj moramo raznolikost opraševalcev ohraniti. Predavanje organizira Prirodoslovni muzej Slovenije.

V Sloveniji je bilo doslej najdenih preko 35 vrst čmrljev in še preko 500 drugih vrst divjih čebel. Na predavanju bo dr. Danilo Bevk (NIB) predstavil, kako živijo, zakaj so pomembne opraševalke, kaj jih ogroža in zakaj jih moramo ohraniti. Predavanje organizira društvo Drobnovratnik. Opomba: lokacija se lahko še spremeni. »DATUM DOGODKA ŠE NI ZNAN«

dr. Anamarija Žagar

dr. Anamarija Žagar

vodja projekta

dr. Maja Opalički Slabe

dr. Maja Opalički Slabe

vodja projekta

dr. Davorin Tome

dr. Davorin Tome

strokovni koordinator projekta

dr. Danilo Bevk

dr. Danilo Bevk

dr. Jernej Polajnar

dr. Jernej Polajnar

Mojca Pibernik

Mojca Pibernik

Blaž Koderman

Blaž Koderman