Razstava remenk mojstrov z Goričkega

Okraševanje barvanih jajc z različnimi vzorci so posamezni izdelovalci v Prekmurju izpopolnili do te mere, da so postala pravi zakladi ljudske umetnosti – prekmurske remenke. Te ne nastajajo le za veliko noč, temveč so prevzele tudi vlogo prepoznavnega spominka iz Prekmurja. Dejavnost je vpisana tudi v register nesnovne kulturne dediščine pod imenom Izdelovanje prekmurskih remenk. Kot nosilci so vpisani Elizabeta Urisk (1942 -2020) iz Dobrovnika in Eva Tivadar iz Kamovcev pri izdelovanju prekmurskih remenk v tehniki batik, Herman Rajsar od Grada ter Bernardka in Milan Merklin iz Motovilcev pa kot izdelovalci škrabanih remenk.
Dragocene zaklade ljudske umetnosti teh štirih mojstrov si lahko na gradu Grad ogledate celo leto.
Več o prekmurskih remenkah in mojstrih lahko preberete tukaj.

Velikonočne voščilnice iz zbirke Pomurskega muzeja Murska Sobota

Na razstavi so tudi voščilnice z velikonočnimi motivi: okrašena jajca, zajčki, piščančki, verski motivi, ter številne voščilnice z upodobitvami pomladanskih cvetlic in pisanih šopkov, ki so jih prav tako pošiljali ob tem največjem krščanskem prazniku. Običaj pošiljanja voščil ob prazniku Velike noči v sodobnem, digitaliziranem svetu čedalje bolj zamira, zato so tovrstni predmeti, ki jih marsikdo osebno hrani, dragocen spomin na navade, ki so živele v našem okolju in ustvarjale osebno praznično vzdušje.

Motivi vrst Natura 2000 na remenkah

Mojstri izdelovanja prekmurskih remenk so navdih za okraševanje iskali v prebujajoči se naravi. Poleg cvetličnih vzorcev so remenke krasili tudi motivi živali. V JZ Krajinski park Goričko v okviru projekta LIFE Naturaviva iščemo načine, kako opozoriti na vrste, ki v naši bližini izginjajo. Tako smo razstavo dopolnili z remenkami na katerih so motivi vrst Natura 2000 narejenimi s praskanjem in batik tehniko. Ali prepoznate živali na remenkah? Prepoznate tudi od katere živali prihaja katero jajce? Tudi te imamo razstavljene in predstavljene. Vabljeni, da si razstavo ogledate in preverite svoje znanje.

Organizator / Sodelujoči