Vabljeni na otroško-družinske delavnice v času zimskih počitnic med 25. februarjem in 1. marcem 2019.

CENTER TNP BOHINJ:

torek, 26.2.2019, ob 10.00: Burduš – naš prvi reševalni helikopter (v sodelovanju s Slovenskim planinskim muzejem Mojstrana)

Lansko pomlad so v Slovenski planinski muzej sprejeli nenavaden muzejski predmet – helikopter. Prvi slovenski policijski helikopter in prvi reševalni helikopter pri nas, imenovan tudi burduš. V Slovenijo je priletel leta 1967. V reševalni akciji je prvič sodeloval že marca naslednje leto, ko je plaz zasul skupino turnih smučarjev pod Mojstrovko. Na kraj nesreče je pripeljal zdravnika, reševalce in opremo, v bolnico pa odpeljal težko poškodovano smučarko. Bil je bistvenega pomena za razvoj in napredek hitrejšega in kvalitetnejšega gorskega reševanja pri nas. To se je razvilo v danes enega najbolj prepoznavnih helikopterskih reševanj med alpskimi deželami.

Na delavnici bomo iz lesa izdelali kopijo tega prvega helikopterja.

sreda, 27.2.2019, ob 10.00: Počitniška kuharska delavnica s kuharskim mojstrom Jožetom Godcem

Tudi med zimskimi počitnicami vas kuharski mojster Jože Godec vabi v kuhinjo Centra TNP v Stari Fužini, da skupaj z njim zavihtite kuhalnice in se naučite nekaj novih kuharskih veščin. Njegovi recepti so inovativni, vedno pa upoštevajo tipične lokalne sestavine, saj ima njegova kuharska umetnost certifikat kakovosti “Bohinjsko”.

četrtek, 28.2.2019, ob 10.00: Izdelajmo ježka iz lesa (projek LIFE NATURAVIVA, Biodiverziteta – umetnost življenja)

Tokrat bomo iz lesa izdelali pravega malega ježa. Pri izdelavi bomo uporabljali preproste postopke, zato je delavnica primerna tudi za najmlajše. Veste s čim se prehranjujejo ti pogosti obiskovalci naših vrtov? To in še več boste lahko izvedeli na zadnji počitniški delavnici v Centru TNP Bohinj.

NA VSE DELAVNICE SE JE POTREBNO PRIJAVITI VSAJ EN DAN PRED POSAMEZNO DELAVNICO DO 12. URE NA: info.bohinjka@tnp.gov.si ali 04 5780 245. Otroci do 6. let starosti morajo biti v spremstvu odrasle osebe.

 

INFOCENTER TRIGLAVSKA ROŽA BLED:

ponedeljek, 25.2.2019, ob 10.00: Raznolikost živega sveta pozimi (projek LIFE NATURAVIVA, Biodiverziteta – umetnost življenja)

Vas zanima, katere živali pozimi tekajo naokrog, kakšne sledi pustijo za sabo in s čim se hranijo? Kje so tiste živali, ki jih pozimi ne vidimo?  Po uvodnem delu v centru bomo poizkusili sledi poiskati zudi v naravi, zato se toplo oblecite in primerno obujte.

 

sreda, 27.2.2019, ob 10.00, Spoznajmo in nahranimo ptice pozimi (projek LIFE NATURAVIVA, Biodiverziteta – umetnost življenja)

Območje Triglavskega narodnega parka je pomemben življenjski prostor za ptice, saj na območju parku živi več kot 180 različnih vrst. Ali veste, katera izmed njih se zna potapljati in plavati, katera kraljuje višavam in v razponu kril meri več kot 2 m ali pa katera pri letu doseže tudi do 200 km/h? Če vas zanima, pridite na delavnico, kjer bomo poleg siničk in vrabčkov spoznali še mnoge druge, ter jim pomagali, da ne bodo pozimi lačne.

NA VSE DELAVNICE SE JE POTREBNO PRIJAVITI VSAJ EN DAN PRED POSAMEZNO DELAVNICO DO 12. URE NA: info.trb@tnp.gov.si ali 04 5780 205. Otroci do 6. let starosti morajo biti v spremstvu odrasle osebe.

Organizator / Sodelujoči