V Infocentru Triglavska roža Bled je od 5. marca do 11. aprila 2021 na ogled razstava del likovne kolonije mednarodnega projekta LIFE Lynx.

Svoja dela predstavljajo: Karmen Bajec, Franc Bešter, Brut Carniollus, Barbara Demšar, Petra Draškovič Pelc, Andreja Pogačar, Brigita Požegar Mulej, Andreja Srna in Alenka Ana Stante.

 

Več o razstavi in koloniji:

Na območju Slovenije živi evrazijski ris, največja divja mačka v Evropi. Prepoznamo ga po čopkih na ušesih, rjavkastem kožuhu s temnim vzorcem peg in kratkem repu. Risi v Sloveniji pripadajo dinarsko jugovzhodno alpski populaciji, ki je zaradi parjenja v sorodstvu ogrožena. Zato bodo v okviru mednarodnega projekta LIFE Lynx na območje Slovenije in Hrvaške doseljene nove živali, kar bo izboljšalo genetsko osiromašenost naše populacije in jo rešilo pred izumrtjem. Poleg doselitve risov je za njihovo dolgoročno ohranitev ključna podpora javnosti. Umetnost je pomemben medij, ki nagovarja in raziskuje predvsem čustveno plat zgodbe o reševanju in varovanju te ogrožene vrste. Odpira pa tudi priložnosti za razvoj inovativnih turističnih programov, v katerih se prepletajo naravoslovne in kulturne vsebine.

V okviru projekta se je zato stkalo sodelovanje z umetniki. Skupaj z akademsko slikarko Brigito Požegar Mulej se je oblikoval koncept likovne kolonije. Na njenem domu na Lancovem pri Radovljici se je v oktobru 2019 zbrala skupina umetnikov. Člani projektne skupine so jim v predavanjih in razpravah osvetlili problematiko ohranjanja risa. Na koloniji ustvarjena umetniška dela zdaj širijo zgodbo o risu, ki lahko brez našega ukrepanja za vedno izgine iz slovenskih gozdov.

V likovnih galerijah so redke in zato še posebej dragocene razstave, ki umetnost prepletejo z naravoslovjem. Prav taka je pričujoča razstava z naslovom Ohranimo risa, ki z močnimi in barvitimi podobami prinaša svojevrsten uvid v skrivni svet tega nenavadnega in redkega bitja. Bolj kot besede nam namreč lahko približa risa njegova slikana ali risana podoba. Bodisi v smislu znanstvene oziroma poljudnoznanstvene ilustracije, ki mora z natančno in nazorno likovno upodobitvijo ustrezati zahtevam biološke stroke, bodisi kot svobodna slikarska stvaritev, v kateri je v ospredju umetnikova domišljija. Ris je osrednji motiv likovne kolonije, ki jo je na Lancovem pri Radovljici vodila akademska slikarka Brigita Požegar Mulej. Sodelovali so: Karmen Bajec, Franc Bešter, Barbara Demšar, Petra Draškovič Pelc, Borut Grce, Andreja Pogačar, Andreja Srna in Alenka Ana Stante. Podobe, ki so jih zasnovali z raznolikimi vizualnimi sredstvi, temeljijo tako na zgodbah in pripovedih, ki so jih morda slišali v otroštvu, kot tudi na strokovnih dognanjih, ki jih širijo dokumentarni fotografski ali filmski posnetki. Redki pa so imeli srečo, da so risa opazovali v njegovem naravnem okolju. K nekonvencionalni temi so pristopili zavzeto in predano. Zdi se, da so slikali in risali tisto, kar bi si želeli videti tudi v resnici. V njihovi domišljiji je prostor za realistično in figurativno, pa tudi za nadrealno. Ko upodabljajo risa, ne morejo mimo značilnih detajlov, repa, ušes, kožuha, ki jih večkrat namerno poudarijo. Prikazati znajo tako zunanjost živali, kot tudi njeno značajsko globino. Individualnost in karakter včasih predstavijo na način, kot ga poznamo iz basni, torej skozi govorico človeka. Pogosto si prizadevajo za poetično ali simbolično vrednost upodobljenega. Narava, ki se kot živo bitje neprestano spreminja, vedno znova prinaša nove prizore, barve, svetlobe, linije in
teksture. Za umetnika je kot zakladnica raznovrstnih likovnih elementov in hkrati navdih za ustvarjanje, razvijanje in izpopolnjevanje likovnega izraza.

 

VABLJENI K OGLEDU!

 

LOGO 01

LOGO 24