V petek 14. avgusta 2020 ob 20.30 uri se bo na dvorišču gradu Grad odvijal tretji poletni kino pod zvezdami.

Predvajan bo severnomakedonski dokumentarni film ”Medena dežela (2019)” režiserke Tamare Kotevske in Ljubomira Stefanova.

Globoko v makedonskih gorah, v zapuščeni vasi brez cest, elektrike in tekoče vode, živi Hatidže s svojo ostarelo materjo. Preživlja se z nabiranjem medu divjih čebel, ki ga prodaja v najbližjem mestu, oddaljenem štiri ure hoda. Njeno spokojno življenje nekega dne vznemiri nomadska družina, ki prispe z motorji, sedmimi hrupnimi otroki in čredo krav. Hatidže se razveseli družbe in z ničemer ne skopari – ne z ljubeznivostjo, ne s svojo posebno rakijo, ne s starodavnimi čebelarskimi nasveti.

Film prikazuje krhko ravnovesje med človekom in naravo in hitro izginjajoči način življenja ter poklon trdoživosti, življenjski energiji in optimizmu. Epska in hkrati intimna Medena dežela, polna humorja in dramatičnih trenutkov, je prvi film v zgodovini oskarjev, ki je bil nominiran za najboljši mednarodni celovečerec in hkrati za najboljši dokumentarec.

Film je v turščini in makedonščini s slovenskimi podnapisi. Traja 86 minut.

Zaradi aktualnih ukrepov za zajezitev širjenja okužb z koronavirusom bomo primorani zbirati osebne podatke obiskovalcev (ime in priimek, naslov stalnega prebivališča in kontaktno telefonsko številko) in omejiti število obiskovalcev na največ 50 oseb.

Obiskovalce prosimo, da upoštevajo navodila NIJZ za zajezitev širjenja korona virusa, ki bodo veljala 14. avgusta 2020.

Vabljeni!

Organizator / Sodelujoči