Ob spremljevalnih besedilih o naravi (Ivan Lotrič), čudovitih fotografijah, domiselni kostumografiji (Matic Veler) in hudomušni režiji (Zvone Šedlbauer) boste na dogodku MUSICA VIVA lahko prisluhnili glasbenim mojstrovinam najboljših klasičnih skladateljev operne glasbe in samospevov.

Ob brskanju po glasbeni literaturi smo ugotovili, da so vedenje, oglašanje, petje, barvitost in oblike živih bitij izjemno privlačni za glasbene ustvarjalce. Avstrijski skladatelj Franz Schubert je denimo v klavirju z izjemno spretnostjo orisal lahkotno šviganje postrvi v potočku, francoski skladatelj Camille Saint-Saëns pa je v vokalu pretanjeno oponašal čudovito slavčevo petje. Tudi rastline so se pogosto znašle v glasbi – večinoma ob hrepenenju po ljubezni ali celo neuslišanosti. Slovenski skladatelj Hrabroslav Volarič je tako napisal Rožmarin, Italijan Antonio Scarlatti pa Vijolico. Francoskega skladatelja Jacquesa Offenbacha je prevzelo brenčanje muh, zelo spretno in duhovito jih je uglasbil v duetu iz operete Orfej v podzemlju, češki skladatelj Antonin Dvořak pa je spesnil v srce parajoči nežni spev Rusalke ob občudovanju meseca.

Glasbeniki, ki združujemo tudi poklic naravoslovnih ved, bi pri poslušalcih radi zbudili ljubezen do narave in zavest, da moramo za njeno ohranjanje sodelovati vsi, vsak po svojih močeh. Z glasbeno-scensko predstavo »Biodiverziteta v glasbi« skušamo približati RAZNOŽIVOST ljudem vseh poklicev, vseh starosti in zanimanj. Naravo imamo radi vsi, od nje smo odvisni, zato prisluhnimo njenemu šepetanju!

SODELUJOČI:

Petra Vrh Vrezec – sopran

Al Vrezec – bariton

Tadej Horvat – klavir

Ivan Lotrič – povezovanje

Zvone Šedlbauer – režija

Matic Veler – kostumografija

Organizator / Sodelujoči

LUTRA, INŠTITUT ZA OHRANJANJE NARAVNE DEDIŠČINE