Ob Svetovnem dnevu voda je v četrtek, 22. marca 2018, v Bistri potekala že tradicionalna prireditev Moja reka praznuje. Letos smo jo pričeli v Tehniškem muzeju Slovenije s slovesno otvoritvijo informativnih tabel o vidri, ki je svoj dom našla tudi na Ljubljanskem barju. Otvoritveni trak so prerezali Janez Kastelic, direktor JZ KPLB, Bojan Čebela, župan Občine Borovnica, Stojan Jakin, župan Občine Vrhnika, Barbara Rezar Grilc, kustodinja Tehniškega muzeja Slovenije, in Marjana Hőnigsfeld-Adamič, direktorica Inštituta za ohranjanje naravne dediščine, LUTRA, ki je kasneje v dvorani Tehniškega muzeja Slovenije še podrobno predstavila vidro, kraljico naših voda.

Obiskovalcem prireditve smo prikazali tudi kratek film projekta LIFE NATURAVIVA, v katerem bomo v prihodnjih nekaj letih širši javnosti predstavili biotsko pestrost Slovenije, za glasbeno spremljavo ob filmu pa je poskrbel avdio umetnik Karlo Vizek z zvočno kopeljo.

Ljubljanica je v zgodovini predstavljala glavno prometno žilo, o čemer pričajo številne najdbe, ki so jih arheologi odkrili v njej. Tako nam je Helena Šneberger Mandelj iz Doživljajskega razstavišča Moja Ljubljanica reko Ljubljanico predstavila kot arheološki biser ter nas povabila k obisku razstave Moja Ljubljanica na Vrhniki, na kateri si lahko do 3. maja 2018 prvič po konzervaciji ogledamo edinstveno najdbo z Ljubljanskega barja, 40 tisoč let staro leseno konico iz tise.

Pred predavanjem Janeza Stražišarja, predstavnika JP Komunalnega podjetja Vrhnika, s katerim smo skupaj spoznavali skrivnostne poti vodovodnega sistema Borovniškega vršaja, iz katerega v marsikateri dom priteče izredno kakovostna pitna voda, so za kratko sprostitev s pevskim vložkom poskrbele članice ŽPZ Tonja.

Zaključni del prireditve se je odvijal v Gostilni Bistra, v kateri so lahko obiskovalci poskusili vrhniške kulinarične dobrote, ki so bile v duhu Cankarjevega leta, Big Band Vrhnika pa je z jazzovskimi priredbami zimzelenih skladb poskrbel, da je bilo vzdušje res skorajda praznično.

Za konec pa le še povabilo k ogledu informativnih tabel o vidri ob izvirih reke Bistre v Tehniškem muzeju Slovenije, kjer lahko z malo sreče tudi opazite njeno prisotnost, če že ne boste imeli te sreče, da bi ugledali to prisrčno, a skrivnostno zver.

Foto: Andrej Klemenc