Film “Nepoškodovane / The Undamaged” prikazuje zgodbe o strastnih lokalnih aktivistih, ki v vsakodnevnem življenju bijejo boj za čiste, divje in nezajezene reke na Balkanskem polotoku. Film si lahko ogledate v poletnem kinu v sredo, 19. junija 2019, ob 21.00, v Infocentru Triglavska roža Bled.

Balkanski polotok je dom zadnjim divjim rekam Evrope, ki podpirajo izjemno pester rastlinski in živalski svet ter zdrave in nedotaknjene ekosisteme. Te reke so Nepoškodovane – čiste, divje in nezajezene. A z več kot 2.700 planiranimi jezovi korupcija in pohlep kruto posegata v te zadnje koščke Evropske divjine.

Odrinite na pot z udarno ekipo kajakašev, snemalcev, fotografov in prijateljev, ki so sklenili, da se jim postavijo v bran. Med Slovenijo in Albanijo so med 36-dnevno odpravo veslali in organizirali kreativne akcije proti nepotrebnim zajezitvam na 23 rekah v 6 državah z namenom, da svetu pokažejo skrivnostni svet rečnih dolin Balkana. Film prikazuje zgodbe o strastnih lokalnih aktivistih, ki bijejo boj za te reke v vsakodnevnem življenju in hkrati vabi ljudi iz vseh vetrov, da se temu častnemu boju priključijo tudi sami.

 

 
režija: Rožle Bregar, Matic Oblak, Miha Avguštin
ideja: Rok Rozman
fotografija: Rožle Bregar, Matic Oblak
kamera: Miha Avguštin
montaža: Svetlana Dramlić Jovičić
glasba: Janez Dovč
zvok: Gašper Loborec
 
Filmu sledi pogovor s Katarino Mulec, eno izmed aktivistk, ki se zavzema za to, da bi reke ostale nepoškodovane.
 
Pred glavnim filmom pa bomo premierno prikazali animirani filma Eno z raznoliko naravo, ki je nastal v okviru projekta LIFE NATURAVIVA. Trije glavni junak: drežniški kozel, bovška ovca in bohinjska cika se odpravijo na izlet v Julijske Alpe. Razigrana ovca vedno zaide v težave – le kaj bo ušpičila tokrat? Ali bo na koncu prijateljem uspelo doseči vrh?
Animirani film je nadaljevanje risanke o trajnostni mobilnosti Naj vas narava zapelje, ki si jo lahko ogledate tukaj.Glavni namen risanke je širši javnosti na poljuden in zabaven način predstaviti pomen bidiverzitete in ohranjanja naravnih dragocenosti ter podati priporočila za varen obisk gora. Vabljeni k ogledu napovednika.

 

Organizator / Sodelujoči