3 Prihajajoči dogodki

Razvrsti po

Regijski promocijski center Expano v Murski soboti bo v mesecu oktobru gostil razstavo Ekosistemi Slovenije in biodiverziteta. Razstava je bila vzpostavljena v okviru projekta LIFE NATURAVIVA, Biodiverziteta – umetnost življenja, katerega namen je predstaviti bogato biodiverziteto oziroma biotsko pestrost Slovenije čim širši javnosti. V prostorih paviljona Expano v Murski Soboti bo v sodelovanju z Javnim zavodom Krajinski park Goričko bo vzpostavljena razstava »Ekosistemi Slovenije in biodiverziteta«. Razstava je sestavljena iz osmih panojev, na katerih je poleg uvodnega predstavljenih osem osnovnih in najpogostejših ekosistemov v Sloveniji ter njihove značilnosti, s katerimi dopolnjujejo skupno zakladnico biodiverzitete v Sloveniji. Na panojih so predstavljeni gozd, kulturna krajina, visokogorje, naselja, celinske vode, mokrišča, morje in podzemlje. Razstava je bila pripravljena v projektu LIFE NATURAVIVA, Biodiverziteta-umetnost življenja, katerega namen je ozavestiti čim širšo javnost o bogati biodiverziteti Slovenije, o grožnjah, ki ji pretijo in pomembnosti njenega varovanja. V projektu sodeluje deset projektnih partnerjev, od tega pet naravnih parkov Slovenije. Med temi je tudi Javni zavod Krajinski park Goričko. Otvoritev razstave bo v petek 1. oktobra 2021, razstavljena bo celoten mesec oktober. Vabljeni k obisku in ogledu razstave.

V nedeljo, 24. oktobra 2021, se bo v Gledališču park v Murski Soboti predvajal novi dokumentarni film “Divja Slovenija”. Novi film Mateja Vraniča je čudoviti dokumentarni prelet skozi bogastvo naravnega okolja v Sloveniji. Filmu dajejo poseben pečat redko videni prizori v naravi. Film predstavlja pestro živalstvo in rastlinstvo naših krajev, pri čemer se osredotoča na sesalce in ptice, prikazane pa so že nekatere zanimive vrste dvoživk, rib, žuželk in rastlin. V filmu se podamo med najvišje alpske vrhove in v odmaknjene dinarske gozdove, potujemo prek panonskih ravnic, se spustimo v podzemne jame in pod gladino Jadranskega morja. Odstirajo se nam osupljive podrobnosti iz živalskega sveta. Film bo predvajan v sklopu projekta LIFE NATURAVIVA, biodiverziteta – umetnost življenja, ki ga izvajamo na Javnem zavodu Krajinski park Goričko. Začetek predvajanja filma bo ob 19.00 uri, vstopnice so brezplačne. Obiskovalce prosimo, da upoštevajo aktualna navodila NIJZ in ukrepe Vlade RS za zajezitev širjenja korona virusa.

V parku pred gradom na Goričkem je od 1. avgusta do konca oktobra na ogled velika fotografska razstava “Biodiverziteta Slovenije”. Na Javnem zavodu Krajinski park Goričko vabimo obiskovalce k ogledu fotografij pokrajin in zanimivih živalskih ter rastlinskih vrst, ki pričajo o bogati pestrosti pokrajin Slovenije. Življenjski pestrosti oziroma biotski raznovrstnosti življenja pravimo biodiverziteta in vse večkrat tudi raznoživost. Slovenija pokriva dobrega 0,01 % kopnega na Zemlji in ima velikosti in geografskemu položaju temu primeren delež svetovne biodiverzitete. Poznamo okoli 25.000 vrst, verjetno pa na našem ozemlju živi vsaj še enkrat toliko doslej nepoznanih vrst. Na 40 fotografijah je predstavljen le delček našega čudovitega bogastva narave, saj na eni sami razstavi, naj je še tako obsežna, ni mogoče predstaviti niti vseh rastlin niti vseh ptic ali vseh hroščev, kaj šele celotno biodiverziteto Slovenije. Vabljeni k sprehodu pod stoletnimi drevesi v grajskem parku in k ogledu fotografij! Razstavo je v sklopu projekta LIFE NATURAVIVA, biodiverziteta – umetnost življenja, pripravil Nacionalni inštitut za biologijo.

Ni zadetkov

Žal za vašo ključno besedo ni zadetkov.