V torek, 10. 9. 2019, smo na Ljubljanskem barju gostili ukrajinske predstavnike lokalnih in regionalnih oblasti, ki so obiskovali Slovenijo na povabilo Centra za evropsko prihodnost. V prvem delu smo jim v Centru Ig predstavili Krajinski park Ljubljansko barje in projekte, ki smo jih zaposleni v JZ Krajinski park Ljubljansko barje (v nadaljevanju JZ KPLB) izvedli oz. jih izvajamo skupaj z barjanskimi občinami. Zbrane sta nagovorila tudi župan Občine Ig, Janez Cimperman, in direktor JZ KPLB, Janez Kastelic. Udeleženci so imeli kar nekaj vprašanj, na katera smo jim z veseljem odgovorili.

V drugem delu srečanja smo se sprehodili po Poti barjanska okna. Na poti smo predstavili nekaj zemljišč, s katerimi upravlja JZ KPLB. Na razglednem podestu ob barjanskih oknih smo predstavili kompleksno sestavo tal in voda na Barju. Ob poti pa smo odkrivali tudi pestrost življenjskih prostorov ter živalskih in rastlinskih vrst. Ko smo se z obiskovalci že vračali po poti nazaj, smo na travniku opazili bogomolko, ki je požela s strani ukrajinskih gostov veliko pozornosti.

Vsaka država, regija, lokalna skupnost, zavarovano območje se srečuje s svojimi izzivi in išče svojo pot za reševanje izzivov. Veseli smo, da svoje izkušnje lahko delimo z drugimi. Na zemljevidu sveta vsaka država šteje, tako kot v naravi šteje vsaka vrsta.

Foto: Center za evropsko prihodnost