Projekcija filma na prostem v okviru festivala Kon’c avgusta na Taboru v Cerknici. Projekciji sledi pogovor z režiserjem Markom Kumerjem, scenaristko Nino Cijan, avtorjem glasbe Goranom Krmacom, ki je sicer tudi dirigent domačega Big banda Cerknica, najverjetneje pa tudi z direktorjem fotografije Urbanom Zorkom.

Vstopamo v intimni svet štirih družin. Uveljavljeni pisatelj se bori z duhovi svoje družine, medtem ko sanjači na vrhu hriba, ki jih pestijo zdravstvene težave, upajo na srečo. Ta se drži uspešne podjetnice, ki pa ob hčerini vzhajajoči pevski karieri razmišlja o pravilnosti svoje poklicne usmeritve. Dvomi razjedajo tudi podvodnega gradbinca, ki želi sinu pokazati temačno skrivnostno jezero. Vsi ti ljudje živijo v Šoštanju, kjer že desetletja obratuje največja termoelektrarna v državi. Gradnja novega elektrarniškega bloka, zaznamovana s korupcijo, finančnimi mahinacijami, političnimi spletkami in izčrpavanjem okolja, je njen obstoj podaljšala še v naslednja desetletja. V bližnje jezero, ki je nastalo zaradi izkopavanja premoga, se je potopil stari del mesta, s tem pa tudi mladostni spomini prebivalcev in morda celo njihova prihodnost.

Film ne išče krivcev za težave, v katerih se je znašlo mesto in njegovi prebivalci, temveč raziskuje posledice danes zelo aktualnega vpliva velikih sli na življenje malega človeka, pri čemer so interesi elite dobro prikriti pod idejo skupnega dobrega, nujnosti in napredka.

Vstop prost!

Organizator / Sodelujoči