Barjanka je nova kolesarska trasa Maratona Franja, ki bo udeležence popeljala po Ljubljanskem barju. Na predlog direktorja Maratona Franja, Gorazda Penka, so dijaki Srednje šole za oblikovanje in fotografijo Ljubljana pripravili predloge za medaljo, ki jo bodo prejeli vsi udeleženci Barjanke.

Predstavniki JZ Krajinski park Ljubljansko barje smo dijakom predstavili krajino, pestrost živega sveta kot kulturno dediščino Ljubljanskega barja, ki so zatem pod mentorstvom Damijana Kracina, Iris Skubin in Nine Šustaršič Remic pripravili svoje predloge za medaljo Barjanke. Veseli smo, da je nastal zelo pisan nabor predlog, na katerih so dijaki upodobili tako mozaično pokrajino Ljubljanskega barja, za Barje značilne rastlinske ali živalske vrste, kot tudi količarsko kulturo.

Za končno medaljo Barjanke je bila izbrana predloga dijakinje Mance Mravlja, na kateri je upodobljen zobniik kolesa, v katerega je ujet košček Barja, metulj barjanski okarček na travniku. Izbrana medalja simbolizira to, kar si organizatorji Barjanke želimo s tem dogodkom doseči: predstaviti Ljubljansko barje na čim bolj trajnosten način, saj lahko s kolesom obiskovalci Ljubljanskega barja lahko opazijo in slišijo  precej več, kot tisti, ki ga obiščejo z avtomobilom ali avtobusom.

Čeprav metulj barjanski okarček nosi ime po barju, ga bomo danes na Ljubljanskem barju zelo težko našli, saj je travnikov, na katerih se hrani, vedno manj. Verjamemo, da tako odmeven dogodek, kot je Maraton Franja, lahko pripomore k osveščanju širše javnosti o krhkosti Ljubljanskega barja in o tem, kako lahko vsak od nas pripomore, da bomo ta dragocen prostor ohranili tudi za naše zanamce.